Arqueologia

Detingut per robar peces arqueològiques per exhibir-les al seu museu a Figuerola del Camp

La policia recupera 37 peces robades i en troba 18 més de falses

1 min
Les peces arqueològiques recuperades per la Policia Nacional

TarragonaAgents de la Policia Nacional espanyola han recuperat 37 peces arqueològiques "de gran importància" que estaven exposades al Museu d'Arqueologia Ibèria de Figuerola del Camp (Alt Camp) i que havien estat robades de diferents llocs, com de la ciutat celtibèrica d'Aratis (Saragossa). A l'interior del museu, els agents també han trobat 18 peces més que eren falsificacions. Després de determinar l'origen de les peces, els agents han detingut el responsable del museu i l'acusen de delictes contra "el patrimoni històric, receptació i sostracció de cosa pròpia a la seva utilitat social o cultural". Fonts de l'Ajuntament de Figuerola del Camp han mostrat la seva sorpresa davant d'aquesta investigació, batejada com a operació Pendejo.

La investigació va començar l'any 2021 quan la policia va intervenir en aquest mateix museu una escultura d'un brau d'origen iber procedent d'un espoli comès a Còrdova durant els anys 90. En aquella operació, que es deia operació Calçots, els agents ja van veure altres objectes que també podien haver estat robats i van obrir una investigació per poder-ho confirmar. Es van endur fins a 55 peces que han analitzat diferents tècnics del govern de l'Aragó i experts designats pel ministeri de Cultura i Esport fins a determinar que havien estat robades o que eren falses.

Entre les peces recuperades hi ha dos cascs hispanocalcídics datats aproximadament del segle III abans de Crist i un tercer d'origen celtibèric, una peça que, segons la policia, "és una variant única" i "d'un extraordinari valor arqueològic". També hi ha peces que havien estat robades a Andalusia, com uns fragments d'un mosaic tardoromà que els investigadors estan segurs que prové d'un altre espoli.

stats