Societat 09/07/2020

A les Balears hi ha deu brots de coronavirus, el darrer detectat a Menorca en una família de turistes nacionals

Salut alerta que la majoria dels contagis es produeixen dins l'àmbit social i familiar, fet pel qual recomana extremar les mesures de prevenció contra el covid-19

Ara Balears / M. F.
3 min
Personal de l'hospital de Son Espases

PalmaEl portaveu del Comitè de Malalties infeccioses, Javier Arranz, ha informat d'un nou brot –tres o més persones contagiades amb lligam epidemiològic. És el cas d'una família de turistes nacionals amb simptomatologia lleu que havien anat a Menorca de viatge. Aquest nou brot, n'eleva la xifra total a les Illes a deu. "La majoria són a l’àmbit familiar o social, fet pel qual són més fàcils de contenir", ha assenyalat Marga Frontera, assessora tècnica del govern espanyol per al procés de desconfinament, però també ha incidit que si el número de persones que es reuneixen és elevat, pot significar un brot de grans dimensions. És per això que Frontera ha incidit a extremar les precaucions en l'entorn proper. "Ens preocupen i molt que es relaxin les prevencions. Quan estam envoltats de les nostres persones de confiança, ens oblidam que estam en una situació de risc", ha dit, i posteriorment ha remarcat que "qualsevol de nosaltres pot ser una agent transmissor del virus sense saber-ho".

Pel que fa al darrer brot detectat, es tracta de tres persones d'una mateixa família que han donat positiu a les proves PCR, mentre que un quart membre ha donat negatiu. Tots reben l'atenció dels serveis assistencials. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha comentat també que "estan a punt de tancar dos dels deu brots" que hi ha en actiu a les Illes –un a Menorca, un a Eivissa, i la resta a Mallorca, la majoria a Palma. "Les rastrejadores segueixen els contactes durant 14 dies, i per tancar el brot donen 14 dies més", ha explicat Arranz.

Frontera i Arranz han fet la roda de premsa amb mascareta posada, segons han comentat, per donar exemple i extremar la seguretat, tot i que fins dilluns no en serà obligatori l'ús.

El portaveu del comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz i l'assessora tècnica del govern espanyol en desconfinament, Marga Frontera

La Conselleria de Salut ha detectat sis casos nous de coronavirus en un dia i la xifra total de contagiats a les Illes ascendeix a 2.353, segons han explicat en un comunicat. No obstant això, seguint els nous criteris de comptabilització del Ministeri de Sanitat, que exclouen les 105 serologies positives anteriors a l’11 de maig, s'han notificat 2.248 casos a les Illes Balears al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

D’aquests casos comunicats, 1.959 corresponen a Mallorca, 96 a Menorca, 185 a Eivissa i 8 a Formentera. A més, han informat que no s'ha registrat cap defunció i una persona més ha superat la malaltia. En total, ja s'han curat 1.986 persones i 228 han mort a causa del virus. Aquestes dades suposen que a la Comunitat hi ha 139 casos de covid-19 actius, 5 més que ahir.

Per la seva banda, el Servei de Salut ha informat que hi ha 143 persones ateses per contagi de covid-19 i, d'aquestes, n'hi ha 23 en atenció hospitalària i 120 a Primària. Pel que fa als professionals sanitaris, n’hi ha 23 que es troben en vigilància, 19 a Mallorca, un a Menorca i tres a Eivissa, i 11 que tenen el contagi actiu. En total, s’han notificat 366 casos entre el personal sanitari d’ençà que va començar la pandèmia.

Quant a la situació a les residències de gent gran, ja no queda cap usuari amb contagi actiu per coronavirus i el balanç d’afectació en aquests centres, fins avui, és de 259 usuaris que han superat la infecció i 89 que han mort. A les residències per a persones amb discapacitat tampoc no hi queda cap cas actiu: els 36 usuaris afectats han superat la infecció, així com els 20 treballadors.

stats