Societat 08/07/2020

Des del mes de maig s'han detectat 13 brots de covid-19 a les Balears

La Conselleria de Salut assegura que, d'aquests, nou encara estan actius i tres s'han notificat aquesta darrera setmana

Ara Balears
2 min
Una sanitària al Laboratori de Macrobiologia de Son Espases. / ISAAC BUJ

PalmaDes de principi de maig, l’equip d'infermeres rastrejadores d'Atenció Primària del Centre Coordinador de Covid han identificat 13 brots a les Illes Balears, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat. D'aquests, encara n'hi ha nou que estan actius, inclosos els tres que s'han confirmat aquesta darrera setmana.

Aquests tres darrers brots s'han detectat a Mallorca i tots són d'àmbit familiar, encara que la Conselleria no ha especificat el municipi on s'han trobat i només ha concretat que en el primer s'han detectat 7 casos positius i hi ha 10 contactes que estan sota vigilància; en el segon, hi ha t3 casos positius i 8 contactes en seguiment i en el darrer hi ha 4 positius i 14 persones sota vigilància.

Precisament, aquest dimarts la directora general de Salut Pública del Govern, Maria Antònia Font, ja va dir que hi havia entre "set i vuit brots de coronavirus en actiu" a les Balears. A més d'aquests tres brots, la Conselleria destaca els altres sis que encara estan actius.

El primer es va notificar el 28 de maig a Mallorca, en un nucli familiar en què 13 persones varen donar positiu en covid-19. Els altres cinc s'han detectat el mes de juny, quatre dels quals a Mallorca, amb un total de 20 persones contagiades i una a Eivissa, amb nou positius i 12 persones sota vigilància.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès en una entrevista a Catalunya Ràdio que, tot i ser previsible, la situació dels brots és preocupant. "Sabem que hi haurà brots, però ho seguim amb preocupació", ha dit. Tot i això, Illa ha defensat que "de brots n'hi ha i n'hi continuarà havent, ens hi hem d'acostumar. En tenen tots els països, hem d'aprendre a conviure amb el virus".

Les dades de l'avanç del virus a les Balears

La Conselleria de Salut també ha informat que el darrer dia s'ha detectat un cas més de coronavirus a les Illes, que quatre persones més han superat la malaltia i que no s'ha notificat cap defunció pel virus. Així, en xifres totals, a les Illes s'han contagiat 2.347 persones, se n'han curat 1.985 i n'han mort 228.

Pel que fa als professionals sanitaris, n’hi ha 20 que es troben en vigilància i 11 que tenen el contagi actiu, tots a Mallorca. En total, s’han notificat 366 casos entre el personal sanitari d’ençà que va començar la pandèmia.

Quant a la situació a les residències de gent gran, ja no queda cap usuari amb contagi actiu per coronavirus i el balanç d’afectació en aquests centres, fins avui, és de 259 usuaris que han superat la infecció i 89 que han mort. A més, 9 treballadors són positius actius i 154 s’han curat. A les residències per a persones amb discapacitat tampoc no hi queda cap cas actiu: els 36 usuaris afectats han superat la infecció, així com els 20 treballadors.

stats