Indústria del joc
Societat 25/06/2022

Roberto Sotomayor: "Després de Las Vegas i Macau, Espanya era el lloc més fàcil on implantar un negoci del joc"

Responsable de Joc de Podem

4 min
El responsable de l'àrea de joc de Podem, Roberto Sotomayor

PalmaDe l'esport a la política. Roberto Sotomayor fou tres vegades campió d'Europa d'atletisme en la modalitat màster, però, com relata, a casa seva la política sempre hi ha estat present, i des del 2021 està dins la formació de Podem. Membre del Consell Estatal del partit, és el responsable de l'àrea del Joc de la formació morada, que avui celebra a Palma unes jornades sobre la ludopatia. Afirma que a les Balears s'estan implantant mesures pioneres contra la proliferació de les cases d'apostes, i que aquest augment és un signe "del fracàs absolut del sistema" amb els joves. A més, lamenta la manera com s'ha gestionat el primer experiment de la plataforma de Yolanda Díaz a Andalusia: "Quan es comença malament, acaba malament".

Com ha fet el pas un atleta campió d'Espanya a la política?

— Vinc d’una família d’origen polític. La política a casa meva s'ha viscut sempre en primera persona; el meu pare era un antic militant del PCE, fill de militants socialistes. El pas és per compromís polític. He estat militant tota la meva vida, no m'ha costat.

Les Balears volen establir una moratòria per obrir sales de joc i situar-les així a la ràtio mitjana de l'Estat.

— Fins a l'arribada de Podem al Govern, era un desastre la proliferació de cases d'apostes. S'han reduït a la meitat les llicències i s'han engegat mesures pioneres. Ja ens agradaria en alguns llocs on la proliferació no s'atura tenir mesures com les de Balears. A molts llocs s'afavoreix la indústria del joc. Són mesures positives i s’ha d’agrair la feina de companys i companyes, perquè posen fre a l'avenç sense escrúpols del sector.

Podem també ha proposat a les Balears apujar els impostos un 30% a aquest sector per crear bons energètics. És possible?

— És possible. El problema és que s'ha fet el contrari, amb exempcions fiscals a aquest sector, i s'han penalitzat altres sectors com ara la cultura i l’esport. El 2017 el joc va moure 26.000 milions d'euros; és possible posar-los impostos. Moltes de les empreses, a més, tenen la seu social a Ceuta o Melilla, que són paradisos fiscals. Venim de vuit governs de M. Rajoy, en què es va abaixar cinc punts l'impost de societats. El que no és acceptable és que tinguin beneficis fiscals i hi hagi famílies que no puguin pagar el menjador per als seus fills, per exemple.

És més fàcil fer-ho en l'àmbit autonòmic que en l'àmbit estatal?

— Les competències són autonòmiques, sobretot per a les empreses presencials. En l'àmbit estatal també es pot fer, per això estan tan emprenyades. La indústria no està emprenyada amb Podem perquè vulgui prohibir el sector, ja que no es pot, sinó perquè Podem vol regular-lo. Des de l'entrada en vigor del decret de Garzón de setembre del 2020, les empreses han perdut un 80% de beneficis de publicitat de cases d'apostes a la ràdio i la televisió. Estan emprenyats; a aquesta publicitat salvatge calia posar-hi un límit.

Per què estava tan desregulat?

— No hi ha hagut plans de prevenció, era una autoregulació del sector. El 2017 a Espanya hi va haver 2.744.100 anuncis del joc. Això no és regular el sector. Denunciam les xifres de ludopatia i es té un perquè. Després de Las Vegas i Macau, Espanya era el lloc més fàcil per implantar un negoci del joc. El 2012, amb el govern de Rajoy, es van aprovar més d'un centenar de llicències de joc en línia. Amb les llicències físiques, en algunes comunitats hi ha hagut un creixement descomunal; Múrcia és el lloc d'Europa amb més cases d'apostes per habitant.

Un aspecte negatiu de les restriccions sobre les sales de joc és que empeny la gent al món del joc en línia, on amb prou feines hi ha regulació.

— El joc en línia no està desregulat. El domini ‘.es’ està regulat, el ‘.com’ no es pot. Quan parlam de joc en línia, hi ha una fal·làcia de la dreta per intentar donar-ne les culpes al Ministeri de Consum. Els estudis diuen que la gent jove torna a freqüentar cases d'apostes físiques per passar-s'ho bé i en grup. El joc en línia sempre existirà, però no hi pot haver desfasament de publicitat als mòbils, futbol… És un fracàs absolut del sistema, incapaç d'oferir alternatives de lleure saludables a la gent jove.

Heu protagonitzat més d’una polèmica amb Isabel Díaz Ayuso a les xarxes socials.

— Tenim una diferència ideològica força gran. Evidentment, una manera diferent d'entendre què és una ciutat. Ella té una perspectiva neoliberal molt diferent de la meva, que cal treballar en allò comú i no tant en l’individualisme. El problema, en general, és que en 30 anys hem passat d’un sistema de valors fonamentat en la família a un de fonamentat en el materialisme, i ha estat l’abonament perquè cases d'apostes entrin al col·lectiu jove.

Quina valoració feis del primer gran experiment de la plataforma de Yolanda Díaz, on Podem, formalment, no hi era?

— Quan fas les coses malament des del principi, no surten bé al final. No m'ha agradat el que ha passat ni l'actitud d'algunes organitzacions que han format part de la plataforma. Quan es comença malament, acaba malament. Andalusia ha de ser l'antiexemple, menys imposicions i més treballar en el projecte.

Sou partidari d’una coalició amb Més País i Errejón?

— Tot el que sigui sumar serà positiu, el que no m'agrada és menystenir la militància de Podem. Tenim una base territorial important, una militància fidel i no mereix ser menyspreada. Podem és essencial per al canvi social, i no comptar-hi seria un error d’estratègia.

En els darrers deu dies, Podem Palma ha estat protagonista als mitjans amb el cessament de dos dels seus tres regidors a petició del mateix partit.

— Entenc que hi ha hagut una manca de confiança en algun company, i aquí directament es prescindeix del seu servei.

stats