Aplicacions
Societat 23/07/2022

Desenes d'illencs cerquen l'amor en el nou Tinder per a cristians

Té una interfície com qualsevol altra aplicació de cites, però s'adreça als creients: Salt acaba d'aterrar a Espanya i ja comença a aplegar usuaris a les Balears

4 min
Els creadors de Salt volen oferir una "millor manera perquè els cristians es coneguin".

PalmaFoto, nom, edat, preferència per homes o dones... Fins aquí, res diferent de la resta d’aplicacions de cites. Però per completar la carta de presentació, cal contestar una pregunta clau: “Quina és la teva relació amb Déu?”. Aquest és un dels requisits per crear un perfil a Salt, el nou Tinder per a cristians, on ja cerquen parella desenes de persones a les Illes Balears. El funcionament és ben igual que qualsevol aplicació d’aquest tipus: llisques a dreta o esquerra, segons si t’agrada o no la persona; fas match i pots xerrar per xat amb les persones que t’agradin fins que –si tot va bé– acordes una primera cita. “Cinema, missa o platja?”, em varen proposar a mi –darrere d’un perfil fals d’una dona de 40 anys de Palma– després de dos dies de converses amb Andrés (nom fictici, per preservar la identitat de l’usuari). També d’uns 40 anys, d’un poble del Raiguer, aquest home afirmava cercar “conèixer una al·lota amb qui connectar i, si Déu vol, arribar a ser parella”.

Salt va arribar a Espanya des del Regne Unit a principis d’aquest 2022 i a les Illes ja ha començat a aplegar devots. En una setmana, el nombre de perfils masculins que m’han aparegut –sense filtrar per edat– ha estat superior a la trentena. Els seus fundadors –Paul Rider i Erti-Chris Eelmaa, també cristians– reivindiquen a la pàgina web de l’aplicació que la varen crear perquè pensaven que “hi havia una manera millor perquè els cristians es coneguessin, tinguessin cites i es casassin”. “Conèixer persones que no pertanyen a la teva església pot ser bastant complicat” i “les cites per internet poden resultar incòmodes, maldestres i cares”. Per això, es varen decidir a obrir una app “feta per cristians per a cristians”.

“Jesucrist és el meu salvador”, “Soc una persona espiritual”, “Jesús és el camí i la veritat” i “Déu és amor”. Així es defineixen alguns dels usuaris de Salt de les Illes, d’edats compreses entre els 20 i els 40 anys la majoria. A més, l’aplicació demana als clients que completin algunes frases predeterminades, com ara “Em sent connectat a l’amor...”, que un perfil contesta amb “perquè sense Déu no hi ha sentit de la vida”. I permet compartir quin és el teu “predicador favorit” –“David Diamond i Pastor Jaime”, diu un usuari– o el teu “heroi de la fe” –“Moisès” o “sant Pere apòstol”, destaquen uns altres dos–.

A l’hora de la veritat, els requisits per trobar una parella poden ser els mateixos que qualsevol altre mortal. “Que no em digui mentides ni sigui infidel” són les línies vermelles d’Andrés, qui assegura que mai ha comès una infidelitat, perquè “la llei natural és la llei de Déu”. No obstant això, reconeix que “de vegades és difícil ser bon cristià i cometem errors”, perquè “pecar, de pensament o d’omissió, és molt freqüent”.

Menys empatia

Si bé els creadors de Salt pregonen que han creat una “millor manera perquè els cristians es coneguin”, la psicòloga Susana Ivorra –que té una consulta especialitzada en relacions de parella a Palma– veu aquí mateix una arma de doble tall. “Tendim a eliminar tot allò que sigui diferent, estam eliminant l’altre. En aquesta societat narcisista, volem una projecció de nosaltres mateixos, fugint de la discrepància. De cada vegada més, ens cercam en l’altre”, reflexiona Ivorra sobre el fet que l’aplicació tingui un públic tan delimitat.

La psicòloga explica que “hi ha coses que poden generar un conflicte en la relació de parella –com ara la fe, si no és compartida–, sobretot a l’hora de tenir un fill i educar-lo”. Optant per cercles de persones tan excloents i semblants a nosaltres mateixos, “ens estam botant el procés de les negociacions, de veure la posició de l’altre quant al món espiritual, que potser també pot nodrir la relació de parella”, diu l’experta. Així, “estam donant per fet que allò que tenim nosaltres –la nostra creença– és el millor, i per això cercam una persona igual”, afegeix.

Segons Ivorra, això comporta el risc de ser menys empàtics. “En la diversitat és on trobam el creixement. No només per veure altres perspectives, sinó que ens permet generar empatia cap a les altres persones”, declara. La psicòloga recorda que en el món real “et trobes amb persones de tota mena en qualsevol situació, que són diferents de tu” i que “si veus aquesta diferència com un problema i l’elimines, ho acabaràs percebent com quelcom amenaçant”. Aleshores, indica, “no tindràs empatia cap a aquella persona ni valoraràs la seva llibertat de prendre les seves pròpies decisions”.

El sociòleg i doctor en Psicologia Ángel Castro també es mostra preocupat per això. “Em fa por perdre’ns la diversitat, perquè tu pots tenir una idea inicial molt clara, però t’enriqueixes coneixent gent diversa”, recorda Castro, que ha investigat el comportament dels joves en les aplicacions de cites. En aquest sentit, el doctor en Psicologia també alerta que aplicacions com aquesta poden “reforçar els intragrups socials –i augmentar l’odi cap als altres– en una societat tan polaritzada com l’actual, en què qualsevol excusa genera confrontació”. Finalment, argumenta que fer servir aquest mètode per conèixer gent suposa “la comoditat més absoluta”. Per una banda, “no t’has d’esforçar a trobar algú afí a tu a Tinder”, assenyala. Per l’altra, conclou el sociòleg, “quan coneixes la persona, ja saps quina serà la seva ideologia o els seus temes de conversa: t’estalvies posar-te al seu lloc i cercar la manera de sorprendre-la o seduir-la”.

stats