Societat 22/04/2020

Albiol i Sabater es llancen a la pugna per l'alcaldia de Badalona mentre el PSC guarda silenci

Els socialistes aspiren a intentar mantenir el càrrec malgrat la renúncia d'Álex Pastor

Quim Bertomeu / Marc Toro
3 min
Xavier García Albiol felicitant ahir el nou alcalde de Badalona, Àlex Pastor, després que aconseguís la investidura.

BarcelonaLa renúncia al càrrec de l'alcalde de Badalona Álex Pastor (PSC) després d'haver sigut detingut dimarts mentre conduïa amb símptomes d'haver begut ha obert una crisi a la quarta ciutat de Catalunya, acostumada com poques en els últims anys a viure en la turbulència política. Els primers moviments no s'han fet esperar: els dos alcaldes anteriors del municipi i encara regidors, Xavier García Albiol (PP) i Dolors Sabater (Guanyem Badalona), han sortit en tromba aquest dimecres per intentar obtenir l'alcaldia. El PSC manté el silenci en públic, però no renunciarà a mirar de mantenir-se en l'alcaldia amb una nova cara.

La situació política de la ciutat és molt enrevessada. En resum: Albiol va guanyar les últimes eleccions municipals amb 11 regidors; Sabater va quedar com a segona força amb set -tot i que la coalició amb ERC es va trencar tan bon punt es van quedar sense l'alcaldia-, i qui va acabar sent alcalde va ser Pastor, malgrat haver quedat en tercera posició amb sis escons. Per rematar-ho, va formar govern amb els comuns, que havien quedat quarts amb dos regidors. Ara Pastor ja no hi és i cal buscar-li un substitut, i això ha tornat a obrir una disputa de final imprevisible. Quan es convoqui el ple, serà alcalde qui obtingui el suport de 14 regidors. Si ningú no ho fa, ho serà la llista més votada i, per tant, Albiol.

Per aconseguir l'alcaldia, Albiol ha intentat aquest dimecres abonar la teoria del o jo o el caos. Ha expressat que la ciutat porta molts anys "fent experiments polítics" i que ha arribat el moment que governi la força més votada. "O governa aquell que va guanyar les eleccions o Badalona anirà al caos definitiu i a la tragèdia social", ha sostingut. El popular, exlíder del partit a nivell català, ha guanyat les eleccions municipals a Badalona el 2011, el 2015 i l'any passat, però només va poder governar en el primer mandat, gràcies a l'abstenció de CiU. En la resta, els pactes de forces menys votades li van impedir accedir al càrrec. Creu que ha tornat a arribar la seva hora.

Sabater en discrepa i considera que és el seu torn i el de Guanyem Badalona -candidatura que es va presentar en coalició amb ERC-. Argumenta que el PSC ja ha tingut la seva oportunitat per governar i que l'ha perdut. Ara considera que és ella qui ha de liderar una opció progressista per evitar que les receptes d'Albiol tornin al principal despatx de la ciutat. La seva proposta és fer un "govern de concentració progressista" que inclogui el PSC però que estigui liderat per ella. Aquesta vegada, avisa al PSC, no passarà com el juny del 2019, quan va acabar retirant la seva candidatura i permetent que Pastor es convertís en alcalde. "El 2019 ens mengem un xantatge polític i això ara no tornarà a passar", assenyala una font de l'esquerra independentista del municipi. Si Sabater llavors no hagués retirat la seva candidatura a favor de Pastor, Albiol hagués sigut alcalde.

La disjuntiva de sempre

I el PSC? Doncs per ara públicament manté silenci. Fonts del grup municipal socialista consultades per l'ARA asseguren que aspiren a mantenir l'alcaldia. El seu argument és que Pastor ha marxat per un afer "estrictament privat" que no té res a veure ni amb "corrupció" ni amb "mala gestió", i conclouen que la ciutat ha de seguir governada per un equip liderat per un socialista i fent equip amb els comuns. "La prioritat ara és la lluita contra el covid-19", continuen les mateixes fonts, i afegeixen que en breu iniciaran contactes per buscar un "govern sòlid" i des del "consens". La renúncia de Pastor ha portat les forces progressistes de la ciutat a la mateixa disjuntiva dels dos últims mandats. O es posen d'acord entre elles o Albiol tornarà a ser alcalde.

Quan serà el ple de relleu?

Aquest dimecres l'Ajuntament ha fet els primers passos per adaptar-se a la nova situació. La primera tinent d'alcalde, Aïda Llauradó, dels comuns, ha assumit el lideratge de la corporació com a alcaldessa accidental. Ha demanat "unitat" als grups per afrontar la situació i "tranquil·litat" a la ciutadania perquè, segons ha promès, malgrat tot l'enrenou hi ha un govern que treballa. També ha explicat que el relleu a l'alcaldia es farà en dos temps. En un màxim de 10 dies naturals s'haurà de fer un ple per constatar la renúncia de Pastor al càrrec. Després, s'obrirà un període d'uns altres 10 dies per celebrar el ple per aprovar els seu substitut definitiu. Per tant, com a molt tard tot plegat s'haurà d'haver resolt el 12 de maig. Això dona 20 dies com a molt de marge als grups per negociar. O perquè s'emboliqui tot una mica més, encara.

stats