Societat 14/08/2020

Les denúncies de delictes sexuals baixen per l’absència de turisme d’excessos

Gairebé sense festes i revetles, els casos d’agressions cauen un 40% a les Balears des que es va iniciar la crisi del coronavirus, ja que han passat de 202 infraccions a 121

Kike Oñate
3 min
Les denúncies de delictes sexuals baixen per l’absència de turisme d’excessos

PalmaLes denúncies de delictes sexuals a les Balears han baixat un 40% entre març i juny respecte del 2019 per dos motius: la manca de turisme d’excessos i l’absència de revetles a causa de la crisi del coronavirus. Si l’any passat hi va haver 202 denúncies durant el segon trimestre, enguany han estat 121, segons dades del Ministeri d’Interior. Durant els primers sis mesos de 2020 els delictes sexuals han caigut un 31,2%, ja que han passat de 349 casos l’any passat a 240 ara. Però abans d’esclatar la crisi sanitària, entre gener i març, ja es va registrar una disminució d’aquestes infraccions denunciades que representa el 19%: de 147 delictes sexuals a 119.

“Evidentment que han minvat els casos, perquè ara hi ha menys turistes i festes, que són les principals variables”, explica el metge forense de l’Institut de Medicina Legal de les Balears, Borja Moreno. Malgrat desconèixer els motius concrets pels quals hi ha un descens de denúncies en el primer trimestre, l’expert apunta que els ponts i els dies festius hi tenen molt a veure i que enguany no n’hi va haver gaires. Respecte dels casos que continua havent-hi ara, afegeix que podrien estar més relacionats amb l’àmbit familiar. Durant el confinament va atendre tres incidents i cap d’ells estaven vinculats amb festes. “Això no vol dir que no es denunciï menys per por de contagiar-se de coronavirus durant el reconeixement”, comenta l’expert.

Les agressions sexuals amb penetració s’han reduït un 56%; han passat de 25 a 11 durant el segon trimestre d’enguany. Quant a la resta de delictes contra la llibertat sexual -que inclouen abús, assetjament i exhibicionisme, entre d’altres-, han disminuït un 37,8%: de 177 a 110, segons xifres del Ministeri. Per illes, Mallorca registra la davallada de delictes sexuals denunciats entre març i juny més important (43,1%) respecte del 2019 -s’ha passat de 160 infraccions a 91. A Menorca el descens és del 36,3%, però les xifres són molt petites, de 15 a 11 casos, i a Eivissa hi ha una caiguda del 30,7%: de 26 a 18. A Formentera no hi ha cap canvi perquè enguany i el 2019 només es va denunciar un delicte sexual en el segon trimestre.

Més víctimes residents

Magaluf, l’Arenal i Can Picafort són els “punts calents” on es localitzen els delictes sexuals a Mallorca, segons Moreno, però contràriament al que se sol pensar les víctimes que pateixen una agressió sexual amb penetració són majoritàriament residents i no turistes. El percentatge d’illenques mai baixa del 50%, segons estudis dels darrers anys. El forense creu que seria interessant fer una anàlisi d’enguany, ara que no hi ha quasi turisme ni revetles. L’advocada feminista i especialista en violència masclista Catalina Monserrat també creu que la manca de turisme i festes han influït en la reducció de delictes sexuals denunciats, però destaca que la minva es produeix en tots els delictes. La criminalitat a les Illes ha davallat un 25,8% en el primer semestre i ha passat de 35.077 delictes a 26.021. Les restriccions imposades a causa del covid-19 han reduït “en gran part” el nombre de delictes a la Comunitat, segons explicà el Ministeri d’Interior en un comunicat el 31 de juliol. L’advocada comenta que segurament durant l’estat d’alarma molts delictes sexuals han quedat restringits a l’àmbit familiar i que no es deuen haver denunciat. Rebutja l’afirmació “si no hi ha penetració, no hi ha violació” i com a feminista creu que cal considerar tots els delictes sexuals com a agressions.

Després del confinament, la Direcció insular d’Igualtat del Consell de Mallorca ha vist la necessitat d’enfocar la campanya ‘No i punt!’, per prevenir i combatre la violència de gènere, cap a àmbits més privats. Amb relació a les festes en habitatges, a les quals no arriben les administracions, la consellera executiva de Presidència, Teresa Suárez, va dir el 31 de juliol que és una oportunitat perquè “la gent jove s’adoni que en aquest oci diferent també hi ha agressions sexuals”. A mes, va afirmar que si bé que no hi hagi hagut turisme “pot suposar” una davallada en els delictes sexuals, “és possible que altres indicadors creixin en termes de violència”.

stats