PROJECTE POLÈMIC
Societat 12/09/2015

Denuncien que el Centre de Rafel Nadal envaeix un camí públic

La Plataforma en defensa dels camins demana que se sancioni el promotor

Mercè Pinya
3 min
Denuncien que el Centre de Rafel Nadal envaeix un camí públic Una llei feta a mida

ManacorLes obres de construcció del Centre Internacional de Tennis Rafel Nadal ocupen un camí públic. Materials de construcció acaramullats barren el pas de la via pública des de fa mesos.

La Plataforma en defensa dels camins públics i oberts denuncia aquesta situació i va presentar ahir dematí una instància a l’Ajuntament de Manacor sol·licitant que s’hi enviï, si no s’ha fet ja, un zelador per comprovar la infracció. Igualment, es demana que s’insti el constructor a la “retirada immediata del material que ocupa una zona pública i es faci restablir la normalitat d’aquest sòl i, si no, que ho executi l’Ajuntament amb càrrec al promotor”, diu el document que es registrà ahir al Consistori.

La Plataforma en defensa dels camins públics i oberts té dubtes que els promotors del Centre Internacional de Tennis Rafel Nadal, és a dir, la família i el mateix tennista, disposin de l’autorització pertinent que es requereix davant qualsevol ocupació de via pública per a un ús particular. És per això que sol·licita també a l’Ajuntament de Manacor que, si és així, “s’obri un expedient sancionador al responsable de l’ús inadequat del sòl públic” i que aquest es tingui en compte “des del primer dia de l’ocupació, que és pràcticament des del principi de les obres”.

Dilluns s’hi enviarà zelador

Des del Consistori es confirmà que es tenia constància de l’entrada d’aquesta denúncia i en resposta a l’escrit “dilluns enviarem un zelador a les obres perquè faci les comprovacions pertinents”, va assegurar ahir horabaixa el regidor d’Urbanisme, Joan Llodrà.

“En el moment que se’ns certifiqui que hi ha una ocupació il·legítima, l’Ajuntament prendrà les mesures pertinents”, explicà Llodrà. Això inclou tres opcions, segons el mateix responsable d’Urbanisne, que serien o bé la restitució “immediata” de la situació anterior a l’ocupació de la via pública per part dels constructors del macrocentre esportiu i residencial, la sol·licitud d’ocupació de la via pública i, “en tot cas, garantir el pas de la camada”, i en darrera instància obrir un expedient sancionador. “Si es certificàs la infracció i la propietat no rectificàs, no quedaria més remei”, apuntà Llodrà.

Les obres del Centre Internacional de Tennis Rafel Nadal també han motivat els darrers mesos queixes d’alguns ciutadans a l’Ajuntament per l’ocupació de la carretera de Cales per part dels camions i la maquinària pesant que treballa en la construcció. Si els terminis es compleixen, a final d’any la construcció s’hauria d’haver acabat.

El Centre Rafel Nadal és una realitat gràcies a l’aprovació d’una llei a mida, la Llei 5/2012 de 23 de maig de 2012 de mesures urbanístiques per a l’execució del Centre Internacional de Tennis Rafel Nadal, aprovada expressament amb els vots del PP i d’Antoni Pastor perquè es poguessin urbanitzar els terrenys de devora la Torre dels Enagistes, en un dels pocs paratges amb valor patrimonial -i sentimental- que quedaven a la forana de Manacor. El 2011 el Govern d’Antich ja li havia concedit la declaració d’interès autonòmic.

Aquesta llei ha permès eximir Sebastià Nadal, pare del tennista, qui s’encarrega personalment del projecte, d’haver de sol·licitar i pagar llicència municipal a l’Ajuntament de Manacor, que en el seu moment PSM i Esquerra xifraren en prop de mig milió d’euros.

Les obres mantenen des de l’hivern passat una activitat frenètica que ja ha modificat la fesomia de l’entorn privilegiat de la Torre dels Enagistes, que ja s’havia malmès anys abans amb la construcció d’un recinte esportiu públic.

Les instal·lacions ocupen prop de 17 quarterades, 47.500 metres quadrats.

stats