Societat 06/08/2020

Deià, el primer poble de l'Estat a abandonar la FEMP

El ple de l'Ajuntament ha aprovat aquesta mesura per unanimitat

Maria Llull
2 min
L'ajuntament de Deià sol·licitarà a la FEMP que no el considerin soci

PalmaDeià s'ha convertit en el primer municipi a abandonar la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) després que el ple de l'Ajuntament hagi aprovat per unanimitat aquesta mesura. Segons han confirmat fonts de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), es tracta del primer consistori de l'Estat que pren aquesta decisió, fruit del desacord amb la proposta del Ministeri d'Hisenda –acceptada per la FEMP– perquè l'Estat utilitzi els romanents municipals.

L'Ajuntament de Deià incorpora d'aquesta manera 2,06 milions d'euros als seus pressupostos. "Posam a disposició de la ciutadania doblers que són seus", ha manifestat el batle deianenc, Lluís Apesteguia (Agrupació Deià), una vegada ha finalitzat el ple. "Enguany incomplirem el sostre de despesa i haurem de redactar un pla econòmic i financer, segons dicta la llei Montoro", ha explicat, a més de destacar que "no té gens de sentit formar part d'una federació que ni ens defensa ni ens representa".

El ple també ha aprovat una declaració institucional en què es demana, precisament, la derogació de la llei Montoro, que ha provocat que els consistoris tinguin immobilitzats en els bancs més de 600 milions d'euros.

La passa següent serà comunicar a la FEMP aquesta decisió. "Demanarem que no se'ns consideri socis", ha apuntat Apesteguia, que lamenta aquesta situació. "Nosaltres creim en la col·laboració i l'associacionisme, però la Federació no defensa aquests interessos. Esper que reflexioni i canviï la manera de funcionar", ha afegit.

Deià és el primer municipi, però potser no serà el darrer, ja que tant MÉS per Mallorca com El Pi i el PP s'han manifestat en contra de l'acord entre la FEMP i el govern espanyol. El president del PP balear, Biel company, va anunciar dijous que els seus batles "aposten per abandonar la FEMP i no entregar els romanents", i MÉS va avisar dos dies abans que els ajuntaments on governen desobeiran la llei Montoro i que abandonaran la Federació. El Pi va demanar també la dimissió del president de l'entitat, Abel Caballero, perquè l'acord aprovat és "partidista" i "no representa els interessos dels municipis illencs".

stats