Societat 03/06/2020

Reclamen un decreixement turístic per adaptar el sector als canvis de la demanda que produirà el covid-19

El Col·lectiu Alternatives creu que les Balears ja no rebran 14 milions de visitants anuals i que l'economia no pot dependre d'aquest factor

Kike Oñate
3 min
La propera setmana podrien quedar fitxats els preus per les places turístiques

Palma"Enguany no tindrem 14 milions de turistes, però tampoc l'any que ve", creu l'exconseller de Turisme del Govern balear i membre del Col·lectiu Alternatives, Celestí Alomar. Aquest dimecres l'entitat ha presentat una proposta per garantir una sortida "sostenible, justa i progressista" de la crisi provocada pel coronavirus. Alomar ha afirmat durant una roda de premsa telemàtica que "no podem dependre" de l'increment quantitatiu de visitants i per això reclama un decreixement de places turístiques obsoletes per adaptar el sector a les noves tendències de la demanda que produirà el covid-19.

Els integrants del Col·lectiu Alternatives diuen que el turisme ha demostrat, durant aquesta crisi provocada per la pandèmia de coronavirus, ser una aposta "molt fràgil" que no assegura la sostenibilitat del creixement i el benestar. A més, recorden que el mateix Fons Monetari Internacional diu que serà el sector amb més dificultats per reactivar-se. Per aquesta raó, la diversificació de l'economia s'ha de començar ara mateix, segons l'entitat.

L'economista i membre del col·lectiu Ferran Navinés ha comentat que el Govern ha de liderar aquesta aposta per coordinar-la amb la resta d'institucions, agents socials i privats. L'entitat, a més, té intenció d'enviar les seves propostes a l'Executiu i fer una ronda de contactes, segons ha explicat David Abril, un altre dels membres que han acudit a la presentació.

Prioritats a curt termini

Per accelerar el canvi de model econòmic, el col·lectiu proposa que a curt termini es faci una política activa de decreixement de l'oferta turística a través del canvi d'usos, la reconversió i l'adquisió pública d'allotjaments. També veuen impresindible "frenar" les expectatives especulatives dels fons voltor que vulguin aprofitar la crisi per comprar actius immobiliaris només per beneficiar-se'n a curt termini.

L'entitat diu que cal ampliar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins que la crisi del coronavirus s'hagi superat. Recorden que, segons la Unió Europea, un 85% dels habitatges dels estats membres no està fet sota criteris sostenibles i que la rehabilitació pot ser una solució per crear llocs de feina. La creació d'una renda bàsica universal, afegeixen, s'ha de fer enguany mateix per garantir les necessitats bàsiques en un escenari laboral molt complicat.

També defensen que la viabilitat de les petites i mitjanes empreses s'ha d'assegurar a través de diverses vies de finançament i exempcions. Però creuen que els avals públics han de prioritzar els projectes solvents, la inversió perquè les empreses s'adaptin a les noves normes sanitàries i ambientals i facin esforços per diversificar els mercats.

Horitzó 2030

Com a mesures estratègiques a mitjà termini, el col·lectiu proposa fer polítiques actives contra el canvi climàtic i millor gestió dels recursos naturals i aconseguir que el concepte de sostenibilitat deixi de ser un adjectiu i "esdevengui el substantiu de la nova estratègia econòmica". També aposten per una Agenda Verda i aprofundir en la diversificació productiva reduint la dependència dels fluxos turístics. Això implica impulsar l'economia del coneixement, la recerca i l'economia social i solidària que fomenti els productes locals. Per complir tot això, però, és necessari establir un calendari i prioritzar les inversions productives amb participació ciutadana.

Què és el Col·lectiu Alternatives?

És un grup de debat i reflexió fundat el 2016 amb l'objectiu de treballar per un canvi de model econòmic a les Balears i està integrat per persones provinents de diversos àmbits. "Actuam de manera independent, però coincidim en la necessitat d'un canvi de model", ha explicat Abril, i ha afegit que en matèria econòmica l'entitat no depèn de cap lobby.

El Col·lectiu Tot Inclòs també reclama un decreixement

En un manifest, els activistes afirmen que el Govern pareix que ja té clara l'estratègia a seguir per donar una solució a les "desenes de milers" de famílies que estaran privades d'ingressos durant una llarga temporada. Asseguren que serà la de sempre: "Aguantar la caiguda per tornar a aixecar-nos allà on érem", perquè el decret reactivació econòmica inclou alguns punts que afavoreixen els hotelers, com el que els permet augmentar la superfície dels establiments fins un 15% sense llicència urbanística.

"És l'hora del decreixement turístic, de canviar de model", afirmen, afegint que cal canviar l'economia perquè sigui més sostenible, resilient i autosuficient. Per això, l'entitat veu necessari enfortir els sectors que han estat imprescindibles i alhora febles durant la crisi sanitària com ara l'agricultura i la ramaderia, el sector mèdic, el sector de l'acompanyament i de les cures, la indústria local i les entitats socials del tercer sector per protegir les persones en risc d'exclusió. A més, veuen vital consolidar i ampliar els serveis públics en general.

stats