Saturació
Societat 20/06/2024

Decreixement, canvi climàtic, economia i governança centraran el I Congrés de Turisme de la Societat Civil

El programa de l'esdeveniment, que es farà el 26 de juny, inclou una taula rodona amb representants del sector i de l'ecologisme

Victòria Pons
2 min
Turistes al centre de Palma.

PalmaEl I Congrés de Turisme de la Societat Civil, que es durà a terme el 26 de juny a l'Estudi General Lul·lià, girarà entorn dels principals reptes als quals s'ha d'enfrontar el turisme: decreixement, canvi climàtic, medi ambient, economia, societat i governança. Una de les finalitats principals d'aquest esdeveniment és que la societat civil plantegi "què pensa, on són els hàndicaps del turisme i quines serien les solucions que caldria adoptar", segons ha explicat Jaume Garau, president de Palma XXI i membre de la comissió executiva del congrés, que ha presentat el programa juntament amb Joan Forteza. D'aquesta manera, es posa sobre la taula un diàleg entre la societat civil, les institucions i les entitats econòmiques que han participat durant molts d'anys d'un model de negoci turístic que ha resultat ser insostenible.

Forteza i Grau han remarcat que el congrés és necessari per fer que les institucions accelerin l'aplicació de mesures. "Més enllà de paraules, necessitam fets que canviïn aquest model i que la gent pugui viure millor, precisament del turisme i de les alternatives que es plantegin a la nostra societat”, ha afegit Garau, a més de recordar que ja hi ha a disposició del Govern estudis suficients per analitzar que és el que està passant. 

Ara bé, l'acte del 26 de juny és la cloenda a setmanes de feina del congrés, que ha duit a terme un procés participatiu durant el qual s'han rebut 166 propostes i més de 61 esmenes a un document inicial que plantejava mesures de canvi. Forteza ha qualificat de "brutal" aquesta resposta i ha destacat "la necessitat d'intervenció directa" de la ciutadania. "No podem deixar que les entitats i empreses del sector que, fins dia d’avui ens ha duit a aquesta situació, siguin els únics a posar la solució que no han estat capaços de trobar en cinquanta anys d’activitat turística”. 

La presidenta del Fòrum, Joana Maria Palou; la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens; i la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez, inauguraran el congrés, que continuarà amb una conversa amb el professor i investigador del CSIC Fernando Valladares i una taula rodona amb integrants del sector i del moviment ecologista –ambdues moderades per la periodista de l'ARA Balears Maria Llull. La segona part de la jornada serà per desenvolupar la tasca de diversos grups de feina.

stats