El decàleg del bon mallorquí: "No visitar Formentor, Pollença ni Sóller fins que no parteixen els turistes"
En el recull de comportaments fan referència a gastronomia, comerç, massificació turística i festes patronals
PalmaQuins són els comportaments que et fan un bon mallorquí o mallorquina? Aquesta pregunta la respon un vídeo publicat al compte d'Instagram @lapalmesanadesigns on parla de fins a cinc comportaments i accions que defineixen el que ells consideren "un bon mallorquí".
Dues d'aquestes accions tenen a veure amb la gastronomia: Menjar pa amb sobrassada i figues a l'estiu i comprar sempre el pa moreno, no el blanc. Una altra fa referència a les festes patronals i la massificació que viuen els darrers anys. En aquest sentit, en el vídeo expliquen que "un bon mallorquí és aquell que no va a les festes d'un poble que no és el seu si no l'han convidat".
Pel que fa al consum, asseguren que un bon mallorquí sempre compra "producte local", fent referència a petits negocis tradicionals de tota la vida que tenen producte de la terra i s'allunyen de la globalització i dels productes congelats i ultraprocessats.
La cinquena cosa a la qual fan referència és la saturació turística. En aquest cas, asseguren que un bon mallorquí no contribueix a la massificació de les zones més turístiques. "No anar a Formentor, Sóller, Banyalbufar ni altres indrets com aquests fins que han partit els turistes és un comportament d'un bon mallorquí".
En el final del vídeo demanen als usuaris que els diguin comportaments i accions que consideren de "bon mallorquí" i els comentaris no s'han fet esperar. "Parlar la llengua pròpia de Mallorca és de bon mallorquí", "Passar pena tot lo dia! Això sí que és de mallorquina", "No publicar noms ni llocs de cales i platges per evitar-hi la massificació"...
Altres contradiuen algun dels ítems esmentats en el vídeo i asseguren, per exemple, que menjar pa moreno és de ciutadà, que als pobles sempre "s'ha menjat pa blanc".