Societat 31/08/2023

El curs escolar arrancarà amb millores laborals històriques per als docents

La carrera professional i els permisos de paternitat a mitja jornada, entre els nous drets dels professors

2 min
Una aula de secundària

PalmaEl curs 2023-2024 començarà amb bones notícies per als docents de les Illes Balears, pel fet que s'iniciarà la implantació de les primeres mesures fixades en el segon Acord Marc educatiu. Així ho va anunciar el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, durant la celebració de la Mesa Sectorial d'aquesta setmana. L'Acord Marc, segellat el mes de març passat entre el Govern del Pacte i els sindicats de la Mesa Sectorial, va ser fruit d'una intensa negociació. S'hi recullen algunes de les reivindicacions més històriques dels docents, com és la instauració de la carrera professional, la millora dels complements pels càrrecs dels equips directius i la supressió de la penalització econòmica per baixes laborals curtes, entre d'altres.

Així doncs, les mesures que ja entraran en vigor a partir de setembre són les següents.

  • Reducció de les hores lectives per al personal interí major de 55 anys. "S'establiran mecanismes organitzatius per possibilitar la reducció d'hores al personal interí major de 55 anys en les mateixes condicions que els funcionaris de carrera".
  • Recuperar les llicències per estudis. "Es restabliran les llicències per estudis, a partir del curs 2023-2024, retribuïdes i no retribuïdes, amb l'objectiu d'estimular la formació i la recerca educativa".
  • Es podrà cobrar el complement de tutor i de cap de departament. "Se suprimeix la incompatibilitat en la percepció del complement de tutoria i del complement de cap de departament, a partir del curs 2023-2024".
  • Permisos de paternitat a mitja jornada, una mesura que permetrà estendre'n la durada. "Regulació en el marc de la normativa aplicable dels permisos de maternitat/paternitat de mitja jornada".
  • Final de les penalitzacions per baixes curtes. "Eliminació de la penalització retributiva per les absències per malaltia i accidents que donen lloc o no a una baixa laboral de menys de 5 dies, a partir del curs 2023-2024".

El conseller Vera també es va comprometre a intentar que els docents puguin cobrar el primer tram de la carrera professional a finals de setembre, amb caràcter retroactiu. "L'anterior equip de la Conselleria no va passar la carrera professional per la Mesa de Retribucions. Ara, nosaltres intentarem que pugui passar-hi abans del 15 de setembre, i si és així, els docents ja la podran cobrar a final de mes", va dir. Així doncs, els docents amb sis o més anys d'experiència que hagin obtingut l'avaluació favorable, vinculada als ítems establerts, cobraran 600 euros més a l'any. L'aplicació del segon i tercer tram està prevista per a l'1 de gener de 2026 i l'1 de gener de 2027, respectivament.

Pla de Climatització, en marxa

En el transcurs de les sessions mantingudes amb les diferents meses durant aquesta setmana, Vera també va explicar que la Conselleria d'Educació i Universitats ultima la posada en marxa d'un pla pilot de climatització als centres de les Illes Balears. Així doncs, es farà un estudi a vuit centres diferents de Primària i de Secundària de les Illes Balears per conèixer-ne les diferents característiques i saber quina climatització necessiten en cada cas.

L'estudi inicial servirà per quantificar el cost del projecte i per conèixer la situació de cada centre de les Illes Balears en qüestió de climatització. Així, es podrà dur a terme la planificació temporal de les actuacions més urgents. En el marc del pla, també es farà un estudi de les ombres que hi ha a les escoles.

stats