Cuiners famosos sumen forces per defensar la pesca sostenible

Ferran Adrià, Joan Roca i altres xefs d'estrella Michelin participen en una campanya per promoure el consum d'espècies petites de peixos

Efe
18/03/2015

SANT SEBASTIÀFerran Adrià, Joan Roca, Pedro Subijana, Andoni Luis Aduriz, Juan Mari i Elena Arzak són alguns dels xefs de renom internacional que s'ha sumat a la iniciativa 'Save the oceans, feed the world', que pretén fomentar el consum de peixos d'espècies petites per tal d'evitar la sobreexplotació i la desaparició d'altres espècies.

La campanya s'ha presentat aquest dimarts a Sant Sebastià, on l'associació Oceana ha reunit un grup de cuiners estrella per donar a conèixer el seu projecte, que pretén salvar els mars i alhora alimentar el món fomentant el consum d'espècies com l'anxova, la sardina, el verat, el sorell i l'arengada, que en algunes parts del món no es destinen al consum humà, tot i les seves indiscutibles propietats nutritives.

Cargando
No hay anuncios

Per capgirar aquesta situació, una vintena dels millors cuiners del planeta s'han aliat amb Oceana en una campanya que començarà el 8 de juny. A més dels cuiners de l'Estat formen part de la campanya els cuiners Massimo Botura (Itàlia), Brett Graham i Ashley Palmer-Watts (Regne Unit), Heinz Reitbauer (Àustria ) i Joachim Wissler (Alemanya). De fora d'Europa destaca la presència de Gastón Acurio (Perú) i René Redzepi (Dinamarca), que lidera el restaurant que actualment està considerat el millor del món, el Noma.

Tots s'han compromès a cuinar, a partir del 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, aquestes espècies.

Cargando
No hay anuncios

Una pesca més sostenible

La tesi d'Oceana és que, amb una gestió "científica i estratègica", és possible augmentar la població dels oceans i utilitzar aquestes espècies ara rebutjades per alimentar un planeta en el qual es calcula que viuran 9.000 milions de persones el 2050, segons ha destacat el president de l'organització proteccionista, Andrew Sharpless.

Cargando
No hay anuncios

La tasca encomanada ara a aquests famosos cuiners, habituals de les llistes dels millors xefs i molts d'ells membres de la constel·lació Michelin, és fer gaudir el comensal amb les seves creacions basades en aquests petits peixos, i amb això crear consciència sobre la conveniència de consumir-ne.

Adrià, que se sumarà a la campanya des d'El Bulli Foundation amb la preparació d'una taxonomia d'aquests peixos, va dir que ho farà perquè "tots ens puguem entendre". "No pot ser que els cuiners no utilitzem el llatí per parlar dels peixos".

Cargando
No hay anuncios

Joan Roca va explicar, per la seva banda, que cal "apel·lar a la consciència col·lectiva per la sostenibilitat, a la consciència ètica i ecològica". "El missatge és molt simple: si cuides la teva salut, també cuides la salut del planeta", va subratllar el cuiner català.