Societat06/04/2018

El creuer que crema més electricitat en tres dies que tot Sant Joan en un any atraca diumenge a Palma

El GOB, Terraferida i Ciutat per a qui l'Habita han convocat una manifestació per denunciar l'impacte ambiental de 'Symphony of the Sea'

Constança Amengual

PalmaEl creuer que gasta més electricitat en tres dies que tot el poble de Sant Joan en un any arribarà al port de Palma aquest diumenge a les 8 h i hi restarà atracat durant vuit hores. Des del mes d'abril i fins a l'octubre, el vaixell 'Symphony of the Sea' té previst fer un total de 28 escales a Mallorca, totes de la mateixa durada.

Aquest diumenge a les 12 h, les entitats GOB, Terraferida i Ciutat per a qui l'Habita es concentraran al port de Palma per denunciar l'impacte negatiu que significa per a les Illes l'arribada del creuer més gran del món.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte

El vaixell funciona com una central elèctrica que crema fuel pesant marí (HFO), com el que transportava el 'Prestige'. El que crema equival al 20% de la central tèrmica del Murterar (468 MW) i en tres dies pot gastar més electricitat que la que consumeix un poble de 2.000 habitants en un any, com seria el cas de Sant Joan.

Cargando
No hay anuncios

El vaixell més gran del món disposa de sis generadors Wärtsilä, d'una potència màxima instal·lada de 86,4 MW, que consumeixen 14,9 tones de fuel cada hora, una quantitat de combustible que equival al trajecte entre Palma i Manacor de 5.655 cotxes.

'Symphony of the Seas' produeix cada hora 8.741 kg de CO2, cosa que implica uns nivells molt elevats de contaminació.

Cargando
No hay anuncios

Les dimensions

El vaixell pesa 226.000 tones i té una capacitat de fins a 9.000 persones a bord. La seva eslora és de 362,1 metres i té 9 metres de calat i arriba als 22 nusos de velocitat. El preu que el vaixell paga per fer l'escala oscil·la entre 6.000 i 10.000 euros per a cada vegada que atraca, segons que ha informat l'Autoritat Portuària de Balears (APB).

Cargando
No hay anuncios

Les opcions d'oci que els passatgers poden trobar-hi són gairebé infinites, ja que presenta una gran varietat d'instal·lacions, una zona esportiva i ofereix espectacles teatrals, 'laser tags', ponts tirolesos o 'scape rooms'. El nombre de membres de la tripulació ascendeix a 2.175 i les oportunitats gastronòmiques són gairebé infinites, ja que fins a 20 restaurants diferents hi ofereixen un total de 300 tipus de menú. Pel que fa a les activitats aquàtiques, consta de deu jacuzzis i un spa, quatre piscines exteriors i una d'interior i té un tobogan de 28 metres de longitud, el més llarg dins el món dels vaixells.

Els ingressos

Cargando
No hay anuncios

L'APB ha explicat que s'intenta incentivar l'arribada de creuers també en temporada baixa perquè no es registri un col·lapse durant els mesos d'estiu. Segons un estudi realitzat conjuntament per l'APB, la Cambra de Comerç i la UIB, que comprèn el període 2005-2016 i es tanca amb la informació recollida fins al setembre del 2017, els creuers varen aportar a l'economia balear l'any 2015 un total de 256 milions d'euros i varen crear 5.733 llocs de feina, directes i indirectes.

Les dades recollides a l'estudi situen les xifres del port de Palma en 224 milions d'euros. El segueixen el d'Eivissa, amb 25 milions d'euros; Maó, amb 6,5 milions, i finalment, el port d'Alcúdia, amb 125.000 euros.