Societat 23/05/2022

La cranca mediterrània torna a la reserva marina de la Dragonera

El Govern creu que això indica "un canvi de tendència" d'una espècie que estava pràcticament extingida a les Balears

ARA Balears
1 min
Un dels exemplars trobats a la Dragonera.

PalmaPescadors del port d'Andratx han trobat aquest cap de setmana dues cranques mediterrànies a la reserva de la Dragonera, una espècie autòctona que "feia anys" que no es veia en aquest indret perquè, pràcticament, estava extingida.

La Conselleria d'Agricultura, Alimentació i Pesca ha subratllat en una nota de premsa que aquests dos exemplars han estat alliberats i que la zona on s'han trobat es manté en secret per preservar-ne el benestar.

Un dels exemplars trobats a la Dragonera.

Fins ara, només es tenia constància d'una petita població a Formentera, que cada primavera es va apropant més a la reserva dels Freus, i d'una altra a Cabrera, fet pel qual el Govern considera que trobar aquests exemplars a la Dragonera és "un canvi de tendència".

Als anys 60

A partir dels anys 60, coincidint amb la mecanització de la pesca professional i l'aparició de les xarxes de niló, la cranca "es va rarificar" fins al punt que en els anys 80 les vendes a llotja varen desaparèixer.

Segons recorda la Conselleria d'Agricultura, Alimentació i Pesca, a causa de la rarificació d'aquesta espècia i a proposta del sector pesquer, el Govern va prohibir a principi del segle XXI la captura i la comercialització de la cranca a totes les Balears.

A més, també ha remarcat que, fins a la primera meitat del segle XX, va ser una espècie "extraordinàriament abundant" i ha lamentat que, tot i els diversos projectes de repoblació i cria en captivitat duts a terme, fins ara no s'havien obtingut els resultats esperats.

stats