Societat 04/09/2020

Els cossos policials podran anar a les cases dels confinats per assegurar-se que compleixen

La Conselleria els passarà una llista actualitzada de les persones amb ordre d'aïllament, perquè els agents puguin controlar-les

E. Navarro
3 min
Imatge de la reunió de Patrícia Gómez amb els batles de 15 municipis de les Illes

PalmaAgents de la Policia Local, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional podran presentar-se a les cases de les persones que han d'estar confinades per assegurar-se que compleixen l'aïllament, segons han informat fonts de la Conselleria de Salut a l'ARA Balears. El Govern passarà als cossos policials un llistat actualitzat d'aquells ciutadans que han de fer quarantena perquè puguin fer-ne el control pertinent. Aquesta informació també estarà a l'abast dels serveis d'emergències i d'inspecció.

La mesura ja va ser anunciada aquest dijous per la presidenta, Francina Armengol, i aquest divendres l'ha concretada més la consellera de Salut, Patrícia Gómez, després de la reunió amb els batles de quinze municipis de les Illes. Gómez ha especificat que aquesta mesura permet que els agents dels cossos policials també puguin identificar si hi ha persones amb ordre d'aïllament a l'espai públic. En el cas que la persona no tingui el padró al mateix municipi on viu, ho haurà d'especificar perquè quedi en el seu informe el lloc on es fa l'aïllament.

Per part seva, el president de la FELIB, Toni Salas, ha agraït la mesura, que –ha assegurat– és una demanda dels consistoris des de feia unes setmanes. "Quan es tingui una alerta per part dels veïns, Serveis Socials o Salut, podrem actuar, ja que fins ara no teníem les eines legals per fer-ho", ha afirmat. Una de les altres qüestions de què s'han parlat és la manca d'agents de la Policia Local per fer complir les mesures. Salas ha afirmat que la quota no s'augmentarà, sinó que "s'haurà de coordinar amb els mitjans de quà disposam, i amb els que ens puguin oferir el Govern balear i la Delegació del govern espanyol".

Gómez ha assenyalat que si es compleixen les noves mesures per aturar els contagis de covid-19, "la corba baixarà segur, n'estam convençuts". Ha afegit que "si veim que no es compleixen, n'haurem de prendre de més restrictives". Demanada sobre si les restriccions de mobilitat durant el dia seran recomanacions o obligacions, la consellera no ha volgut concretar-ho. "Esperam que s'aprovin les mesures concretes i la manera d'aplicar-les a cada municipi", ha contestat, i ha afegit que els municipis també han plantejat mesures que podrien aplicar-se a cada poble, com ara tancar els parcs infantils.

Els batles que han acudit a la reunió són els de municipis que tenien la incidència més alta de covid-19 segons el darrer informe epidemiològic publicat, que és del 25 d'agost. És per això que hi ha hagut batles, com el de Deià, Lluís Apesteguia, que s'ha queixat perquè l'havien convocat a la reunió tot i que al municipi ja no hi ha cap cas de contagi. Fonts de la Conselleria han explicat a l'ARA Balears que van decidir mantenir el municipi perquè han intentat tenir pobles de diferents zones i Deià els semblava un cas representatiu de la Serra, que fins aquesta setmana ha estat el segon municipi illenc amb més incidència.

"Aquesta és una reunió informativa", hi ha insistit Gómez, qui ha explicat que en les setmanes vinents es reunirà amb la resta de batles de les Illes amb grups com el d'aquest divendres. D'altra banda, la consellera ha explicat que estaven estudiant la incidència actual per zones i "si hi ha punts calents". En aquest sentit, ha afirmat que si bé Mallorca té una incidència molt alta, "els casos estan bastant disseminats". "No és com altres territoris on hi ha hagut un focus concret i s'ha confinat aquella zona", ha afegit.

stats