Societat 03/09/2020

Més restriccions a les zones més afectades pel covid-19: del toc de queda a reunions de com a màxim 5 persones

Les noves mesures, ha explicat Francina Armengol, es podran aplicar als 15 municipis més afectats de les Balears durant dues setmanes i s'anunciaran dilluns

Maria Llull
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat aquest dijous que l'Executiu podrà aplicar mesures més restrictives als 15 municipis, incloent-hi zones de Palma, més afectats pel coronavirus. A més d'un toc de queda, a les àrees amb una major incidència de la pandèmia es podran prohibir les reunions socials de més de cinc persones en espais privats i també es podrà reduir l'aforament dels espais públics. Les mesures que s'apliquin podran ser diferents per a cada municipi o zona i, en principi, duraran dues setmanes.

La Conselleria de Salut serà l'encarregada de decretar i graduar les mesures més restrictives, encara que les decisions estaran adaptades a les circumstàncies de cada zona. "Es tracta que la gent pugui fer una vida bàsica. Podran anar a fer feina, a escola o al metge. El que no es podran fer seran activitats d'oci ni de nit per tal d'aturar la transmissió comunitària", ha indicat la presidenta. A les zones on s'apliquin les noves restriccions s'augmentaran també les proves diagnòstiques i s'incrementaran la neteja i la desinfecció per part dels ajuntaments.

A més, Armengol ha indicat que les policies locals, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i inspectors del Govern controlaran el compliment del confinament per part de les persones infectades de coronavirus o que hagin d'estar a casa perquè són un contacte estret d'un positiu.

La presidenta té previst reunir-se divendres amb els batles dels 15 municipis amb una incidència més alta del covid-19, que a hores d'ara són Santa Maria, Deià, Esporles, Palma, Valldemossa, Marratxí, Alaró, Binissalem, Banyalbufar, Inca i Llucmajor, a Mallorca; Vila i Sant Josep, a Eivissa; i Sant Lluís i Ciutadella, a Menorca. Així mateix, la presidenta ha aclarit que això no vol dir que es duguin a terme actuacions a tots. Pel que fa a les barriades de Ciutat, l'Executiu encara no té clar a quines aplicarà noves restriccions. Serà dilluns, després del Consell de Govern, quan es facin públiques les noves mesures i on s'aplicaran.

D'altra banda, Armengol també ha explicat que les persones que hagin donat positiu o hagin estat un contacte estret rebran una carta de Salut Pública en què se'ls ordenarà que facin una quarantena de 14 dies. En cas d'incomplir-la, les multes que es poden imposar van dels 100 als 3.000 euros, encara que si hi ha agreujants poden ser superiors. La Direcció General d'Emergència del Govern passarà la informació de les persones que han de fer confinament a policies locals, Policia Nacional, Guàrdia Civil i els inspectors de la CAIB, tot i que en cap cas s'informarà si es tracta d'infectats o de contactes estrets. "No es dirà la situació clínica en cap moment, només si aquella persona ha d'estar confinada", ha assenyalat la consellera de Salut, Patrícia Gómez.

Protocol d'acció comunitària a Son Gotleu

A més, Armengol ha anunciat que es duran a terme "protocols integrals d'acció comunitària a zones amb risc d'incidència alta". "L'acció comunitària va començar dimarts a Son Gotleu, i es durà a terme a altres barriades i municipis", ha comentat. L'objectiu d'aquest protocol, que també es fa en coordinació amb les escoles, és "conscienciar la població" i incrementar el nivell de protecció, segons ha explicat la presidenta, qui també ha destacat "la implicació d'institucions, mediadors culturals i entitats socials".

Tant Armengol com Gómez han insistit que les persones que no puguin fer el confinament a casa ho han de comunicar, ja que el Govern ha habilitat l'hotel Palma Bay per als casos asimptomàtics i lleus. A més, la consellera de Salut ha apuntat que l'Executiu està medicalitzant una planta del Palau de Congressos amb 100 llits, ampliables a 200, 30 dels quals seran d'UCI.

stats