Societat 17/01/2023

Cort declara d'interès públic la revolta llongueta i la trobada de confraries de Sant Sebastià

Amb aquesta distinció, el Consistori proveirà de diversos serveis les entitats, de manera que no els hauran d'abonar

2 min
L'Ajuntament de Palma dona suport a la iniciativa perquè ajuden a arrelar la festa de Sant Sebastià.

PalmaL'Ajuntament de Palma enforteix les iniciatives populars per celebrar Sant Sebastià de manera alternativa. L'àrea de Participació Ciutadana ha anunciat aquest dimarts que declara d'interès públic dues festes "creades per entitats sense ànim de lucre i des de baix", ha explicat la regidora Claudia Costa. Es tracta de la revolta llongueta, d'Orgull Llonguet, i l'Encontre de Confraries, de l'Obreria de Sant Sebastià.

La declaració d'interès públic suposa, a efectes pràctics, que l'Ajuntament proveirà les entitats de diversos serveis, de manera que els tendran garantits. Així, les associacions no hauran de pagar pels plans d'autoprotecció o el servei d'ambulàncies, per exemple. "Es tracta de donar cert contingut logístic a la proposta", ha puntualitzat Costa.

"L'Ajuntament vol donar suport a aquesta iniciativa, amb una programació lúdica i festiva. Aquests són dos exemples de crear noves maneres de viure la festa, amb símbols que puguin arrelar-la", ha insistit l'edil. Per la seva banda, el representant de l'Obreria de Sant Sebastià, Lluís Mas, ha recordat que "fa 10 anys que vam decidir muntar una festa en paral·lel al que fa l'Ajuntament i aquesta oferta s'ha anat ampliant".

Trobada de confraries

Així, el 19 de gener a partir de les 17 h la plaça Llorenç Bisbal acollirà una trobada de totes les confraries de Sant Sebastià. Actualment, hi ha comptabilitzades més d'una quarantena de confraries de Ciutat. Les confraries es reuneixen aquest dia, de manera particular, a dinars de germanor per celebrar la Revetla del patró de la ciutat.

Més tard, les confraries que vulguin també es desplaçaran a la plaça Llorenç Bisbal, on té lloc el ritual del braç de Sant Sebastià amb la pesta. Allà hi haurà un grup musical que actuarà en directe i DJ's fins a les dues de la matinada.

Revolta Llongueta

Pel que fa a la revolta Llongueta, Mas ha explicat que es divideix en quatre grans actes: l'inici de festa i pregó, la cercavila, la bastida i la fi de festa. L'inici de festa és una reunió que es fa el 19 de gener a les 23 h als carrers dels caputxins, davant la Bodega Bellver, on els caparrots donen el sus a la festa. Allà mateix es fa el pregó i la crida dels caparrots i del Drac de na Coca. També comença la música i la cercavila, que recorr el carrer Unió, Sant Jaume, plaça de Santa Magdalena, carrer del Jardí Botànic, el costat de la Sang i la Rambla, a ritme de xaranga.

Després d'això, tradicionalment, apareix la bastida i es dona pas a la música amb el DJ. Aleshores la festa, amb els caparrots, es trasllada fins a la plaça Weiler. Mas ha recordat que, a banda dels programes d'actes de l'Obrador de Sant Sebastià, les diferents confraries i d'Orgull Llonguet incorporen diverses propostes alternatives per aquests dies de festa.

stats