27/09/2015

Cort es nega a continuar pagant per un parc de bombers nou, però ruïnós

3 min
Reixes de protecció rompudes, goteres continuades, falsos sostres que cauen i tota una instal·lació de cent plaques solars inutilitzades són algunes de les deficiències denunciades en el parc.

PalmaFalsos sostres que cauen, un centenar de plaques solars que no funcionen, paviments que s’aixequen, reixes de protecció rompudes, goteres, males olors, quatre bombes d’impulsió inutilitzades, el circuit d’aigua de consum ple de calç... Es tracta d’una part de l’informe sobre les greus deficències existents en el nou parc de bombers de Palma, obert fa tan sols cinc anys. El signa l’oficial en cap del cos, Manuel Nieto, i ha estat el seu argument per negar-se en els dos darrers anys a donar conformitat perquè l’Ajuntament pagui al Govern les factures pel sotsarrendament de les instal·lacions, uns 6,5 milions d’euros només pels exercicis de 2014 i 2015.

La mesura de pressió perquè Cort no pagàs al Govern no ha tingut efecte de moment. L’any passat, tanmateix, l’Executiu descomptà els doblers a l’Ajuntament dels fons que havia de rebre per la Llei de capitalitat. I segons denuncia el cap dels bombers en un nou informe amb data del 7 de juliol passat, es manté “una situació insostenible del manteniment d’aquest edifici per part de la concessionària, sense que tinguem constància, malgrat els constants oficis remesos, d’accions que s’hagin realitzat des del department corresponent de la de CAIB per posar-hi remei, i tampoc ens consta cap acció de l’Ajuntament per instar la CAIB a fer-ho”.

Avalen la proposta del cap de bombers de retornar les factures al Govern sengles informes per part de la Intervenció Municipal i l’Oficina de Control de la Despesa, que adverteixen també de “greus incompliments” del contracte de sotsarrendament per part de la concessionària encarregada en el seu moment de la construcció i, ara, del manteniment de les instal·lacions. La proposta va quedar dimecres damunt la taula de l’actual junta de govern de Cort. La regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor, ha explicat que es negociarà una solució amb el Govern, que és qui tracta directament amb la concessionària, encara que admet que “si no se solucionen les deficiències es fa inviable el futur del cos de bombers en aquest edifici”.

Operació en el cas Bomsai

Aquesta situació insostenible a la qual s’ha arribat en un parc de bombers nou té l’origen en la fórmula que es va fer servir per a l’adjudicació de la seva construcció i explotació. Es tracta d’un operació feta sota el mandat del Govern de Jaume Matas, i que acceptà l’Ajuntament de Catalina Cirer, ara sota investigació de la Fiscalia Anticorrupció en el marc del cas Bomsai. Hi ha diversos exaltscàrrecs imputats per una presumpta desviació de fons públics en l’operació. El març de 2007 la societat pública CAIB Patrimoni, dependent del Govern, adjudicà la construcció, explotació i manteniment a un consorci format per un conglomerat d’empreses mallorquines i foranes: Nuevo Parque de Bomberos de Palma de Mallorca SA. Des de llavors hi ha hagut diversos canvis accionarials i ara té la seu social a Madrid. La construcció i l’equipament costà 25 milions d’euros, però l’Ajuntament n’acabarà pagant 121 fins al 2039.

Malgrat que Cort va cedir els terrenys en el seu moment per a la construcció del parc de bombers i ara és qui es fa càrrec de pagar el sotsarrendament, té les mans lligades en les seves reclamacions perquè és el Govern -abans amb l’extinta CAIB Patrimoni i ara a través de la Direcció General del Tresor- qui té subscrit el contracte per al manteniment de les instal·lacions.

Des dels bombers de Palma apunten també a aquesta impotència a l’hora de reclamar que s’esmenin les greus deficiències i assenyalen, a més, mancances estructurarals en l’execució de l’obra. “És molt estrany que les coses es comencin a rompre a la vegada dos anys després d’estrenar-se, com va passar”, expliquen en una visita a les instal·lacions, mentre han de fer-se càrrec de determinades reparacions pel seu compte. Mai hi ha hagut, denuncien, un manteniment com el que exigeix el contracte.

stats