Societat 18/03/2020

El 061 multiplica per nou les telefonades que rep cada dia

El servei admet que amb la crisi del coronavirus han arribat a tardar dos dies a tornar les cridades menys importants

Maria Fuster
2 min
El servei del 061 durant la crisi del coronavirus

PalmaLa crisi del coronavirus ha posat a prova l'atenció telefònica del 061, ja que ha multiplicat per nou les telefonades que rep cada dia. El servei ha passat d'atendre 1.600 cridades diàries a una mitjana de 14.000, amb pics de fins a 19.000 telefonades. Això ha provocat que les cridades menys importants hagin hagut d'esperar fins a dos dies a rebre resposta.

Fa poc que la Conselleria ha llançat el missatge a la ciutadania de no cridar al 061 en cas de tenir dubtes o preguntes en relació amb el coronavirus, ja que el servei només ha d'atendre urgències. Així, ha posat a disposició de la ciutadania el 902 079 079 i el 971 43 70 79 per rebre o donar informació. "No ha arribat el missatge", assenyala Txema Álvarez, director mèdic del 061, qui explica que mantenen la xifra de telefonades.

Álvarez ha comentat que el temps d'espera va en funció de si es tracta d'un cas greu o si són consultes ajornables i ha dit que "en el triatge inicial no hi ha temps d'espera". Alhora, recorda que per l'augment de cridades s'han afegit 12 línies, de manera que s'ha passat de 17 a 21. El que no s'ha incrementat és la plantilla, que ascendeix a 700 persones. En aquest sentit, ha assenyalat que "emociona veure la implicació de tots els professionals", els quals, en funció de la disponibilitat, han augmentat la seves jornades de manera voluntària, i totes les persones que eren de vacances o tenien dies lliures han tornat a la feina.

El director mèdic del 061 també ha comentat que tenen prou material protector per evitar el contagi de la Covid-19 i que l'analitzen cada dia "perquè sabem que hi ha mancances en altres serveis".

D'altra banda, ha destacat que tot i la situació actual, no s'ha deixat d'atendre cap urgència i que, segons els models de predicció que s'estan complint a escala estatal, a Balears es pot veure que s'estan complint també "amb cert optimisme". Álvarez espera un augment de casos de coronavirus la setmana que ve a les Illes, però diu està funcionant la contenció, perquè no n'hi ha hagut una remuntada com en altres comunitats".

stats