Societat 24/09/2020

Salut notifica 140 nous positius per covid-19 i una mort més a les Balears en un dia

El total de casos actius a la Comunitat és de 2.691, 39 més que aquest dimecres

Alba Tarragó
3 min
Sanitària de Son Espases es protegeix del contagi del covid-19

PalmaEl portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha actualitzat aquest dijous en roda de premsa les darreres dades la pandèmia a les Balears. Concretament, ha informat que en les darreres 24 hores s'han detectat 140 PCR positives en coronavirus –deu menys que ahir– de les 2.825 proves que s'han fet a les Illes. Una persona ha mort a causa de la malaltia, la qual cosa fa que la xifra total de defuncions a les Balears se situï en 293. Arranz ha afegit que el total de casos actius a l'Arxipèlag és de 2.691, 39 més que aquest dimecres.

El membre del Servei de Salut ha puntualitzat que la mitjana de PCR positives ha davallat de 213 a 140 en una setmana, mentre que la taxa de positivitat ha caigut de 9 a 4,9 en set dies. Tot i això, la mitjana acumulada d'ençà que va esclatar la pandèmia es manté en 5,9. Dins el balanç setmanal, Arranz ha destacat també que hi ha 30 persones ingressades menys, malgrat que n'hi ha quatre més a Cures Intensives.

Per altra banda, la Conselleria ha comunicat en el seu informe diari que 10.276 persones ja han superat la malaltia d'ençà que va començar la pandèmia, xifra que equival a 125 altes més que ahir. Pel que fa a les altes del Servei de Salut, aquest dijous se n'han comptabilitzat 21 als hospitals i 347 a Atenció Primària, segons ha especificat Arranz. A hores d'ara a les Balears hi ha 266 ingressats a planta, un menys que ahir, mentre que el nombre de persones que es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI) es manté en 67.

Quant als casos nous notificats al Ministeri de Sanitat, han estat 165 més que aquest dimecres, de manera que s'ha arribat a la xifra de 13.260 contagis. Cal tenir en compte que aquestes darreres notificacions no tenen per què correspondre amb el que ha passat a la Comunitat les darreres 24 hores.

"Controls estrictes" a les residències

Pel que fa a les residències per a la gent gran, el portaveu del Servei de Salut ha informat que hi ha actualment 217 usuaris afectats, 113 dels quals estan hospitalitzats, i 79 professionals amb contagi actiu. En total, ja han mort 136 persones en aquests centres. A les residències per a persones amb discapacitat, en canvi, no hi ha cap usuari amb la infecció activa.

Arranz ha assenyalat que durant aquests dies encara s'estan fent cribratges a la residència de la Bonanova i que s'està fent un seguiment proper a Bell Entorn, ambdós centres molt afectats per la pandèmia en la darrera setmana. "No hi ha hagut cap empitjorament de les persones residents, s'estan fent controls estrictes", ha defensat el portaveu, que manté que la situació és estable.

Preocupació per les UCI

La situació a les UCI és una altra de les preocupacions de la Conselleria de Salut, ha reconegut el membre del Comitè de Malalties Infeccioses. En aquestes unitats, assegura, "és més difícil reduir el nombre de persones ingressades, perquè hi solen estar més temps". Per aquest motiu, preveuen que "el descens sigui una mica més lent" que en les hospitalitzacions de planta.

Preguntat sobre la saturació a les UCI, Arranz ha explicat que l'ampliació d'aquestes "depèn de cada hospital i de la seva activitat". En qualsevol cas, ha indicat que els plans de contingència ja preveuen aquestes mesures i que, davant una manca de personal, hi ha fórmules com ara destinar personal de cirurgia o sanitaris que ara es dediquen al rastreig de casos a plantes per coronavirus, per exemple.

stats