Societat 29/10/2020

Illa autoritza que Ayuso confini Madrid només durant el pont

Les comunitats decidiran dimecres com interpreten l'aplicació de l'estat d'alarma

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els presidents de Castella-la Manxa, Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid s'han reunit a Àvila per prendre la decisió de declarar el confinament perimetral.

MadridEl govern espanyol ha autoritzat Isabel Díaz Ayuso tancar perimetralment la Comunitat de Madrid aquest cap de setmana -amb dilluns festiu-, encara que l'estat d'alarma situï en un mínim de set dies l'aplicació de les mesures. La presidenta madrilenya havia dit unes hores abans en una entrevista a la Cope que la capital espanyola quedaria oberta si el govern espanyol no modificava la pròrroga de l'estat d'alarma. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha criticat durant el debat d'aquest dijous al Congrés al PP que ni tan sols hagi presentat una esmena a la pròrroga del decret sol·licitant aquesta excepció. No serà necessari, perquè Sanitat accepta l'excepció madrilenya abans que dimecres vinent en un consell interterritorial les comunitats estableixin criteris a l'hora d'aplicar l'estat d'alarma.

El dilluns 2 de novembre és festiu a Madrid i Ayuso volia experimentar aquest confinament perimetral per repetir-lo si és efectiu de cara al pròxim cap de setmana, en què dilluns 9 se celebra la festivitat de l'Almudena. En una llarga compareixença aquest dimecres plena de retrets al govern espanyol, en què va acusar Pedro Sánchez d'instaurar el "caos" i "fomentar la madrilenyofòbia" i en què es va presentar com a víctima d'una estratègia "sectària", Ayuso va acabar admetent que calia optar per una "solució intermèdia" davant la situació epidemiològica, malgrat que els experts li diguin que no s'ha demostrat que els confinaments perimetrals serveixin per a res.

Madrid es va convertir durant la primera onada en la gran ciutat europea amb més excés de mortalitat pel coronavirus. Durant la setmana del 27 de març hi van morir quatre cops més persones del que és habitual. Però Segòvia, Ciudad Real i Guadalajara van superar-la de llarg, amb un excés d'un 600%, un 532% i un 447%, respectivament, segons dades de l'Eurostat. A tocar de la capital espanyola, són províncies amb molts menys recursos sanitaris que van patir les conseqüències directes, segons els experts, de no haver tancat a temps l'epicentre de la pandèmia a Espanya. Ara Castella i Lleó i Castella-la Manxa no volen que torni a passar el mateix i han decidit blindar-se davant de la capital espanyola.

Les Castelles es blinden davant de Madrid i Ayuso demana poder declarar el confinament perimetral només aquest pont

Els seus respectius presidents, Alfonso Fernández Mañueco i Emiliano García-Page, van anunciar aquest dimecres, en una compareixença conjunta amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, des d'Àvila, el confinament perimetral de Castella i Lleó i Castella-la Manxa fins almenys el 9 de novembre, quan acaba l'actual estat d'alarma, a l'espera que el Congrés el prorrogui almenys quatre mesos. Malgrat que tot apuntava que Ayuso també anunciaria el confinament perimetral de Madrid, la presidenta finalment ha buscat una solució per la tangent, apostant pel confinament durant només els caps de setmana.

Castella-la Manxa i Castella i Lleó van seguir així els passos de Navarra, la Rioja, l'Aragó, Astúries, el País Basc i també Múrcia i Andalusia, que dijous també van anunciar el confinament perimetral, així com Catalunya, que ho ha confirmat aquest divendres.

stats