Urbanisme
Societat 18/01/2024

La construcció de pisos cau un 25% a Mallorca mentre els promotors aposten pels xalets

La superfície visada per fer unifamiliars durant el 2023 és el triple que la d'habitatges plurifamiliars

2 min
El bosc se substitueix per xalets de luxe a Son Vida.

PalmaEls xalets que es visen a Mallorca ja tripliquen en volum els pisos. Així ho ha confirmat aquest dimecres el Col·legi d'Aparelladors de Mallorca, que ha presentat les dades corresponents al 2023, segons les quals la superfície visada d'habitatges unifamiliars (xalets) supera els 285.000 metres quadrats, mentre que la que correspon a habitatges plurifamiliars (pisos) va ser només de 95.000 metres quadrats, una tercera part.

Aquestes dades confirmen i retraten de manera més accentuada que anys anteriors la tendència de la construcció i del sector immobiliari, que han apostat per fer xalets i han abandonat de manera significativa els pisos, que avui dia són de primera necessitat per atendre les necessitats d'habitatges de bona part de la població de les Illes. Per nombre de projectes, en 2023 es varen visar 1.088 xalets, mentre que el nombre de pisos només va ser de 859. Si es comparen les xifres amb el 2022, la caiguda pel que fa als pisos és de més d'un 25% –el 2022 se'n varen tramitar 1.173.

Evolució de visats d'habitatges a Mallorca

Entre la poca oferta que genera el sector immobiliari, completament bolcat en el xalet –principalment de luxe–, i els preus que es troben al mercat, el panorama de l'habitatge a les Illes continua sent molt complicat, com ha admès el degà del Col·legi d'Aparelladors, Luis Alfonso de León. "Els preus i els salaris dels ciutadans de Mallorca fan molt difícil aspirar a adquirir un habitatge en propietat", ha assenyalat. De fet, els 859 pisos visats el 2023 són exactament la meitat que el 2021, quan varen ser 1.589 projectes. Des de l'any 2017 no hi havia unes dades tan baixes pel que fa als plurifamiliars.

Dades per municipis

Per municipis, els que registraren un nombre més elevat de projectes d'obra de pisos el 2023 varen ser Palma (401), Calvià (126) i Inca (55). Pel que fa a xalets (aïllats i adossats), els habitatges visats es van concentrar fonamentalment a Palma (146), Calvià (99) i Marratxí (90). Segons el Col·legi, els visats continuaran a la baixa enguany, especialment pel que fa a pisos. "La reducció de visats continuarà afectant l'habitatge nou perquè l'activitat en l'àmbit de la reforma continua creixent i ha permès que el 2023 la activitat global dels professionals de l'arquitectura tècnica hagi estat molt similar a la del 2022. La previsió és que les actuacions de reforma continuïn augmentant enguany, especialment en obres que rehabilitació", ha dit Luis Alfonso de León. Cal dir que la inclinació de la balança cap als xalets ve d'enrere. Durant el 2022, els unifamiliars varen triplicar els plurifamiliars i el 2023 encara s'ha fet més palesa la diferència a favor dels xalets.

stats