habitatge
Societat 16/01/2023

Construir més, la proposta del Col·legi d'Aparelladors per controlar el preu de l'habitatge a les Balears

El Col·legi va visar el 2022 un total de 2.292 nous habitatges

ARA Balears
3 min
Entre 2015 i 2021 s'han construït 1.002 xalets nous i 1.052 s'han ampliat al sòl rústic de Mallorca.

PalmaEl Col·legi d'Aparelladors de Mallorca ha alertat sobre la gran demanda d'habitatges unifamiliars de luxe. En roda de premsa al costat del secretari tècnic de COAAT Mallorca, Fico Moyà, per presentar l'activitat del sector de la construcció a l'illa durant 2022, De León ha alertat aquest dilluns sobre "la incertesa actual" per la crisi econòmica i les conseqüències de la guerra contra Ucraïna.

En aquest sentit, ha subratllat que no és normal la construcció d'habitatges unifamiliars a l'illa per sobre dels plurifamiliars. Considera que s'haurien de construir més habitatges plurifamiliars perquè la ciutadania tingués opció d'accedir a preus assequibles, però amb els costos elevats de materials i la falta de sòl a Mallorca s'estan disparant els preus, ha assegurat.

Malgrat això, des del COAAT han indicat que la majoria de construccions de luxe es fan amb empreses o materials de l'illa, la qual cosa consideren positiva per a l'economia mallorquina. Concretament, han apuntat que mou el mateix pressupost que la construcció de 20 habitatges plurifamiliars i gairebé treballa més gent en una de luxe. Sobre l'alça dels preus, De León ha assegurat que no s'està produint al nivell d'altres anys. De fet, gairebé es van superar els 2.000 habitatges a Mallorca, mentre que el 2007 s'arribà a 10.000. Això repercuteix en el cost de mercat, ha afirmat el president del COAAT Mallorca.

A més, ha explicat que la iniciativa privada per a construcció d'habitatges plurifamiliars està aturada, igual que la de l'Ibavi, ja que, segons apunten, el seu interès ara és inaugurar obres, en comptes de començar davant la proximitat de les eleccions.

Visats

El Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca va visar el 2022 un total de 2.292 nous habitatges, la qual cosa suposa un descens del 20,9% respecte del 2021 a l'illa, en el qual el nombre d'habitatges visats van ser 2.771. Sobre aquesta xifra, el president del Col·legi ha ressenyat que hi ha una "important reculada" per la crisi soferta el 2020 per la covid. Fins i tot, ha subratllat que el nombre de visats d'obra nova a Mallorca el 2022 va ser inferior al de 2020, ja que es van visar 2.345 obres.

De les noves obres visades, un total de 1.173 varen ser plurifamiliars i 1.119, unifamiliars. Aquestes xifres suposen un descens d'un 35,4% en les plurifamiliars i un 5,6% en les unifamiliars. Per mesos, març i octubre, amb 451 i 265 obres visades, respectivament, van ser els mesos en què més visats d'obra nova es van atorgar a Mallorca, mentre que desembre (78) i agost (113) van ser els mesos amb pitjors xifres. Per municipis, Palma (654), Campos (72) i Sant Llorenç (65) van ser els llocs on més obres de plurifamiliars es van aprovar, mentre que les unifamiliars es van concentrar a Marratxí (127), Palma (106) i Calvià (84).

Sobre les reformes d'obres, el COAAT ha subratllat que durant el 2022 es van mantenir a l'alça amb 2.480, gairebé 40 més que l'any anterior, la qual cosa suposa un increment d'un 1,5%. A part, els visats de construcció i reforma d'hotels creixen ja que es van visar dos hotels nous i 70 quant a canvis o ampliacions.

Limitació de compra a no residents

Abans d'acabar, el president del COAAT ha subratllat que limitar la compra d'habitatges de les Balears a no residents és un tema molt complicat per delimitar aquesta opció. Per justificar-ho, s'ha remès al tren de Sóller, que mantenia tarifes diferents per a estrangers i residents, i finalment la justícia "ens va posar en el nostre lloc per treure una tarifa equitativa per a tots els ciutadans de la Unió Europea", ha dit. Segons el tècnic, prohibir mai no és bo. "S'ha de facilitar l'accés a l'habitatge, però no prohibir".

stats