Societat 10/03/2022

El Constitucional confirma que es varen vulnerar els drets dels periodistes en el cas Mòbils

La sentència empara Europa Press i ordena estudiar els recursos dels treballadors

ARA Balears
2 min
El Tribunal Constitucional.

PalmaEl Tribunal Constitucional ha donat la raó a Europa Press en els recursos presentats pel cas Mòbils i ha assegurat que, durant la instrucció del cas, es varen vulnerar els drets dels periodistes. Ara, la sentència del TC ordena la justícia a estudiar els recursos dels treballadors després que assegurassin que el magistrat Miquel Florit, que ordenà requisar els mòbils de dos periodistes per investigar les filtracions del Diario de Mallorca i Europa Press que havia denunciat el grup de blanqueig de la Policia Nacional, no va ser intencionada, sinó "imprudent".

Ara, la nova sentència defensa que la justícia no va permetre als periodistes i mitjans "combatre les mesures dictades pel jutge" i assenyala que s'han d'anul·lar fins a sis actuacions diferents --de l'Audiència Provincial de les Balears i del Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma-- i retrotreure les actuacions al moment anterior al dictat de les primeres actuacions anul·lades (del 28 de novembre del 2018) perquè es procedeixi "en termes respectuosos amb el dret fonamental vulnerat".

A més, remarquen que les mesures adoptades per la justícia en el marc del cas Cursach eren de "caràcter indiscriminat" i massa "àmplies", ja que permetien tota mena d'inspeccions i escorcolls electrònics i digitals.

Poc després de l'inici del cas i que es confiscassin els mòbils dels periodistes, tant Europa Press com els professionals reclamaren ser considerats part en el procediment 1002/2018, personació que va ser denegada pel jutge al gener de 2019 argumentant que els periodistes eren tercers en el procediment i no investigats, i que si bé se'ls havien intervingut els telèfons, aquesta ordre va ser deixada sense efecte per la interlocutòria del 21 de desembre del 2018. Ara, quatre anys després, el Tribunal Consituticonal permet que Europa Press es personi pel cas Mòbils.

Cal recordar que, poc després de la polèmica per l'ordre de requisar els mòbils, el magistrat es va adonar de l'abast de la resolució, va intentar rectificar i ordenà al jutjat que es tornassin els telèfons mòbils als propietaris i confirmà que no se'n va arribar a extreure el contingut.

En el seu moment el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va absoldre el magistrat Miquel Florit i va sentenciar que no s'havien vulnerat els drets dels periodistes. Ara, el Tribunal Constitucional ha sol·licitat que es torni a estudiar el cas.

Sentència del TC als recuros d'Europa Press pel cas Mòbils
stats