El jutge Florit ordena tornar els mòbils que requisà a dos periodistes de 'Diario de Mallorca' i Europa Press

Els dos mitjans han demanat un informe sobre la manipulació dels dispositius

El jutge Miquel Florit ha ordenat tornar els telèfons mòbils i ordinadors dels dos periodistes de 'Diario de Mallorca' i Europa Press que va requisar el passat 11 de desembre per investigar qui els havia filtrat un informe del cas Cursach protegit pel secret de sumari.

Kiko Mestre i Blanca Pou, els dos periodistes afectats, varen rebre dilluns passat un avís telefònic del jutjat perquè recollissin els seus dispositius. Segons explica 'Diario de Mallorca', la defensa d'ambdós periodistes ha sol·licitat que siguin citats per a la devolució del material requisat. A més, s'ha requerit que el jutjat informi sobre la manipulació i l'emmagatzematge dels telèfons i l'ordinador.

Querella contra Miquel Florit

'Diario de Mallorca' i Europa Press Balears varen presentar el 13 de desembre una querella conjunta al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el jutge Miquel Florit, en què s'acusa el jutge dels delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret de secret professional del periodista.

Per la seva part, la Fiscalia Anticorrupció  va mantenir que els telèfons mòbils dels dos periodistes d'Europa Press i 'Diario de Mallorca' requisats en la investigació  per les filtracions del cas Cursach eren eines d'un delicte. La requisa, assegurà el ministeri públic en una nota de premsa, es va fer cercant "assegurar els efectes materials procedents del delicte", que seria la filtració d'informació del sumari.

Allau de crítiques

La confiscació dels dispositius per part del jutge Miquel Florit va rebre una allau de crítiques de molts sectors de la societat illenca i estatal. Hi va haver manifestacions a Mallorca, Menorca i en capitals com Barcelona i Madrid. A Palma, l'acte de protesta va reunir va reunir més d’un centenar de persones, la majoria professionals dels mitjans de comunicació. Amb la directora de 'Diario de Mallorca', Maria Ferrer, al capdavant, els periodistes varen reivindicar la llibertat de premsa al crit de “El secret no es toca”.

D’altra banda, l’Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) va fer públic un manifest en defensa del dret d’informació i la llibertat de premsa després de la intervenció judicial, que fins ara ha rebut 1.700 signatures de professionals de la informació.

Detencions

La Policia Nacional va detenir el passat 18 de desembre  un inspector, que va ser responsable del Grup de Blanqueig de la Prefectura de les Balears que va investigar la presumpta trama de corrupció del cas Cursach, i un altre agent per revelació continuada de secrets de la trama. Les filtracions dels dos detinguts foren les que motivaren  la confiscació dels dispositius de Mestre i Pou. En concret, l'informe publicat per 'Diario de Mallorca' i Europa Press acusa el Grup Cursach d'haver defraudat a Hisenda 51 milions d'euros i a la Seguretat Social, 14,7 milions més.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF