Societat 25/06/2019

Quatre consells per sobreviure a l'onada de calor

Protecció Civil activa l'alerta per altes temperatures i avisa que s'allargarà fins diumenge

Ara
2 min
Imatge d'arxiu d'uns vianants refrescant-se en una font al centre de Barcelona.

BarcelonaTemperatures de fins a 40 graus en alguns punts de l'interior de Catalunya: el país afronta la primera onada de calor de l'any i les primeres previsions meteorològiques revelen que, a partir de dijous, la calor seguirà disparant-se. Protecció Civil ha activat aquest dimarts l'alerta del pla Procicat per onada de calor generalitzada i, per això, us recordem cinc consells bàsics per fer més suportables aquestes condicions extremes.

Quatre consells per sobreviure a l'onada de calor

Hidrateu-vos

Beveu més aigua i menys begudes alcohòliques i feu els àpats com més lleugers millor. Incloeu aliments amb una alta concentració d'aigua, com ara fruites i vegetals, en la dieta i beveuu fins i tot quan no tingueu sensació de set. Menjar més sovint i en menor quantitat ajuda a fer millor la digestió i, per tant, que el cos se senti menys pesat.

Feu especial atenció als més vulnerables

Els malalts crònics, els infants i la gent gran –de més de 75 anys–, així com les persones sense suport familiar o sense recursos, són els grups de la població que més pateix els efectes de la calor. Són, també, els més susceptibles a no seguir els consells, i per això necessiten que algú els ho recordi. Si teniu familiars o persones grans a prop que viuen soles, visiteu-los: comproveu que s'hidraten, que el sol no entra directament a l'habitatge i que hi ha una ventilació correcta a l'immoble. Els que tingueu mascota també heu de tenir present que els animals estan molt exposats a la calor: traieu-los a passejar en les hores més fresques, garantiu-los espais d'ombra i assegureu-vos que tenen aigua fresca.

Refugieu-vos del sol

Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació, és a dir, al migdia (de 12.00 hores a 17.00 hores) i intenteu concentrar les tasques a l'aire lliure al llarg de les primeres hores del matí o del vespre. Extremeu encara més les precaucions si sortiu a fer esport a l'aire lliure, tot i que seria recomanable no sortir a córrer o anar en bicicleta quan el sol estigui alt. Convé que les persones que treballen a l'aire lliure i que, per tant, no poden evitar l'exposició es cobreixin el cap amb una gorra i es protegeixin la pell amb cremes solars.

Busqueu llocs ventilats i frescos

Els espais climatitzats, amb ventiladors o aire condicionat, són més segurs: intenteu passar-hi tant de temps com pugueu. Durant el dia, és aconsellable que deixeu oberta la finestra però abaixeu les persianes per evitar que els rajos de sol s'hi colin i escalfin la casa; a la nit, obriu-les per ventilar les habitacions. Mai deixeu ningú en un vehicle estacionat i tancat, especialment infants, gent gran, malalts crònics o animals.

stats