Societat
Societat 29/09/2023

El conseller d'Agricultura defensa que els pagesos puguin desenvolupar una activitat turística "moderada"

Simonet anuncia que “batallarà” per tenir ajuts directes estatals per als ramaders balears

4 min
Joan Simonet a la compareixença parlamentària

PalmaEl conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha defensat que els pagesos, sense perdre la seva funció bàsica, que és la producció d'aliments, puguin fer altres activitats que són pròpies del sòl rústic, amb possibilitat de generar ingressos complementaris per millorar-ne la rendibilitat. "Un pagès que vulgui desenvolupar una activitat turística moderada, no un hotel, a la seva explotació, com fan a Catalunya, el País Basc, França i a molts de països europeus, ho ha de poder fer". Simonet ha fet aquestes afirmacions durant la seva intervenció a la Comissió d'Economia del Parlament per presentar les línies mestres de la Conselleria per a aquesta legislatura.

Simonet ha aclarit que "no es tracta que el pagès llevi les vaques, s'ha de cercar la compatibilitat". Des del seu punt de vista, sovint es posen tantes dificultats per fer activitats al sòl rústic que els pagesos de les Balears estan en una situació de falta de competitivitat. "A Europa fa anys infinits que es parla de la pluriactivitat dels pagesos. Els pagesos no només han de poder produir o vendre com els de la Península, sinó fer les mateixes activitats. S'ha de regular, però demanar un interès general a un pagès per poder fer servir una tafona per fer oli de les seves oliveres, que és una activitat complementària, ho trob excessiu".

Simonet, de fet, ha iniciat la seva compareixença explicant que l'eix central del seu departament és millorar la competitivitat de les explotacions agràries. "Ningú sembrarà cereals, criarà ovelles ni anirà a pescar si hi perd doblers".

Quant a l'àrea de medi natural i la gestió forestal, que forma part de les competències de la Conselleria, ha fet una referència expressa a la necessitat de protegir el patrimoni natural de les Balears fent un especial esment a desfer la idea que "protegir no ha de ser sinònim, de manera sistemàtica, de prohibir, sinó que s'ha de relacionar amb la gestió i la regulació". El conseller ha recordat que una gran part de la superfície dels espais naturals està en mans de propietaris privats, i ha destacat que l'èxit només es podrà assolir amb una simbiosi entre la gestió pública i la privada.

En l'apartat de la gestió forestal, el conseller ha recordat que és una activitat agrària més, però que s'ha anat abandonant i és fonamental recuperar-la d'una manera més eficaç per poder generar ingressos a les explotacions agràries, sempre que sigui possible perquè això contribuirà a la prevenció d'incendis. "La gestió dels espais s'ha de fer a partir de dades per poder establir la capacitat de càrrega i fixar les mesures correctores necessàries".

Batallar per aconseguir ajuts directes als ramaders

En el torn de respostes als diputats, Simonet ha explicat que, en relació amb les peticions dels ramaders afectats per la crisi d'Agama, de facilitar el transport a la Península, s'està negociant amb l'objectiu que es puguin apujar els límits dels ajuts des d'Europa per al cas concret de les Balears. Es tracta dels coneguts minimis agraris que fixen un sostre de finançament. "El que passa", ha reconegut Simonet, "és que són ajuts fàcils i ràpids, però un sector com el ramader ja té moltes ajudes de minimis i el que volem nosaltres és treure una ajuda directa de l'Estat amb l'autorització de Brussel·les. Hem de batallar això perquè després tindrem una sequera o altres coses i s'hauran de finançar per minimis".

El conseller preveu més negociacions d'àmbit europeu; en concret, en el sector pesquer. En aquest sentit, ha assegurat que el sector professional de la pesca ha de ser protegit, se li ha de donar visibilitat, fer que sigui competitiu i apostar pel foment del peix local: "És més sostenible una gamba de Sóller que un llagostí patagònic". Simonet ha lamentat que actualment tenim directrius europees que redueixen les quotes de captura de peixos i això afecta la viabilitat del sector. Per això, ha explicat, "traslladarem a les institucions de la UE les peculiaritats del nostre sector pesquer".

La nova PAC

El conseller ha destacat en el seu discurs la gran oportunitat que presenta la nova PAC, encara que també planteja un gran repte, perquè permetrà una modernització del sector, amb inversions per millorar la competitivitat de les explotacions agràries i compensar aquells sistemes de producció específics pels quals opten els pagesos, "però hem de veure si som capaços de fer arribar al sector aquest increment de dotació de la nova convocatòria que té en compte el factor insular".

Finalment, entre altres aspectes, ha destacat la posada en marxa de la Mesa de Canvi Climàtic i de l'Observatori de preus: "Hem de poder traslladar al consumidor el preu que ha cobrat el pagès que ha venut els seus pebres i el preu mitjà que aquest producte té al mercat". En l'apartat de gestió de l'aigua, Simonet ha mostrat la seva aposta per les aigües depurades i ha anunciat la creació de l'Agència de Regadiu.

També ha tingut paraules per defensar l'agricultura ecològica, recordant, tal com es va manifestar en l'entrevista amb l'ARA Balears, que "no es pot fer agricultura verda amb números vermells".

stats