Societat 29/08/2022

El Consell de Menorca veu un encert que Coinga deixi d'envasar la llet UHT

Considera que el preu de la llet no cobreix els costos de producció

Iván Martín
2 min
Un camió descarrega a Coinga la llet recollida a les finques productores.

MAÓEl Consell de Menorca considera que la decisió de la Cooperativa Insular Ramadera (Coinga) de deixar d'envasar la llet UHT és un encert. Així ho ha manifestat aquest dilluns el conseller insular d'Economia i Territori, Bep Pastrana: "Entenem que és una decisió estratègica i encertada, perquè avui dia el preu de la llet no permet cobrir els costos de producció".

El Consell Rector de Coinga valora des de fa mesos un canvi, que s'ha accelerat amb els sobrecostos arran de la crisi sanitària de la covid-19 i la invasió a Ucraïna. Per aquest motiu, el tancament de la planta d'envasat de llet de Menorca Llet és la conseqüència de la nul·la rendibilitat. Ara, el repte és produir més formatge i derivats, de major valor afegit i amb més marge de benefici, com admet Pastrana: "La línia que segueix Coinga de donar valor afegit a aquesta llet mitjançant la producció d'aliments com el formatge i altres derivats és l'adequada", i afegeix: "Això permet absorbir els milions de litres de llet destinats a l'envàs d'aquests productes, i és la millor opció".

D'altra banda, Pastrana s'ha mostrat confiat en la redistribució de la dotzena d'empleats afectats pel tancament de la planta: "Cal esperar l'evolució dels acords davant la possibilitat d'incorporar els treballadors a la fàbrica de Coinga. S'ha de ser prudent i esperar per saber el nombre real de persones que puguin ser acomiadades".

Per la seva part, el gerent de Coinga, Santiago Tadeo, ha recordat que a l'últim any han incrementat dotze cèntims el preu per a cada litre de llet: "una quantitat difícil de recuperar amb la llet envasada i que acabaria repercutint damunt els pagesos". Tadeo és optimista de cara el futur i diu que apostaran per elements com la mozzarella, els iogurts, el kefir i la llet fresca.

Coinga compra preveu comprar aquest any 10 milions de litres de llet, una xifra assumible per a produir formatges i altres productes, però allunyada dels 15 milions de litres de llet de l'any 2020 o inclús els 28 milions de litres de llet que anys enrere han arribat a comprar.

stats