Societat 02/05/2021

El Consell de Mallorca treballa amb el Govern per recuperar el pas a la finca de Ternelles

La institució insular ha demanat a Medi Ambient que faci els canvis necessaris per permetre l'accés públic al castell del Rei

ARA Balears
2 min
Vista general de Cala Castell, a Pollença.

PalmaEl Consell de Mallorca treballa amb el Govern per recuperar el pas per la finca de Ternelles, que és propietat de la família March, amb l'objectiu de garantir el dret d'accés públic caminant fins a la costa. La institució insular ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient que la modificació del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) permeti l'accés públic al castell del Rei, que es troba dins de la finca i està catalogat com a Bé d'Interès Cultural (BIC).

El Departament de Territori del Consell va haver d'aprovar per "imperatiu judicial" una modificació del planejament municipal de Pollença que impedeix el pas a Ternelles, segons ha recordat en un comunicat. El canvi es va fer divendres a la Comissió d'Urbanisme, perquè prèviament l'Ajuntament va haver de modificar el plantejament per complir una sentència del Tribunal Suprem, que obligava a adaptar-lo al PORN.

Des del juny del 2018, per ordre del Tribunal Contenciós Administratiu de les Illes Balears, està suprimida la servitud de pas per Ternelles i l'Ajuntament de Pollença té prohibit donar autoritzacions per poder passar-hi. A més, la propietat de la finca està habilitada per tal que pugui impedir-hi el pas.

El Departament de Territori està a favor de l'ús públic d'aquest pas, però entén que s'ha de complir la sentència del Tribunal Suprem que obliga l'Ajuntament a adaptar-se al PORN, ja que aquesta normativa està per damunt de qualsevol planejament municipal. El pla estableix que la finca es troba en una zona d'exclusió per protegir la nidificació de voltors.

"Tot i que estam a favor d'aquest camí, no ens queda més remei que acatar la sentència judicial que obliga a aquesta modificació", ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías. "També hem demanat a la Conselleria que s'ampliï el temps d'ús del pas", ha comentat, i ha afegit, però, que cal que l'accés es faci de manera controlada per beneficiar els voltors.

Cal recordar que la Conselleria de Medi Ambient va iniciar la modificació del PORN a final de gener per rebaixar la protecció actual al camí de Ternelles amb l'objectiu de reobrir l'accés públic fins a Cala Castell. La proposta de modificació, que ja ha estat publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), estableix que només puguin anar a la cala un màxim de 20 persones al dia entre gener i setembre per evitar perjudicar els rapinyaires que viuen a la zona.

stats