Societat 28/01/2021

El Govern modifica la protecció de la finca de Ternelles per reobrir el pas a Cala Castell

Només es permetrà un màxim de 20 persones al dia entre setembre i gener per evitar perjudicar els rapinyaires que viuen a la zona

ARA BALEARS
2 min
Vista general de Cala Castell, a Pollença

La Conselleria de Medi Ambient ha iniciat aquest dijous la modificació del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per rebaixar la protecció actual al camí de Ternelles, a Pollença, amb l'objectiu de reobrir l'accés públic fins a Cala Castell. Els interessats podran presentar al·legacions durant el període d'exposició pública, que es preveu que comenci els pròxims dies.

La proposta de modificació, que ja ha estat publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), estableix que només puguin anar a la cala un màxim de 20 persones al dia entre gener i setembre per evitar perjudicar els rapinyaires que viuen a la zona. La limitació proposada es basa en les conclusions d'un estudi de la Universitat de les Illes Balears.

La modificació presentada per la Conselleria manté, en canvi, la zona d'exclusió del castell del Rei perquè els informes tècnics consideren que actualment l'espai és un "santuari" per a algunes espècies i hàbitats més valuosos de les Balears. Cal recordar que la finca de Ternelles és propietat de la família March i la prohibició al públic per accedir a la fortificació i la cala ha estat polèmic. De fet, el Tribunal Suprem va donar la raó als propietaris cosa que els ha permès limitar l'ús públic de la finca.

Noves zones d'exclusió al puig Roig

Medi Ambient ha proposat crear dues noves zones d'exclusió a la zona del puig Roig, concretament al puig Rodó i tossa de la Martina. La intenció és limitar el pas públic amb l'objectiu de protegir els quatre nuclis principals de l'única colònia de voltor lleonat (Gyps fulvus) de les Illes.

D'altra banda, la Conselleria ha modificat dues errades cartogràfiques que eliminen la categoria de zona d'exclusió els trams finals del camí d'accés al mirador d'en Parietti i del Colomer, a Formentor, i a la carretera d'accés al cim del puig Major.

stats