Societat 20/11/2020

El Consell de Mallorca tindrà un pressupost de 494 milions d'euros, un 2,4% més que el 2020

En destinarà la meitat a polítiques socials, la quantitat més alta de la història

Catalina Riera
2 min
Façana del Consell de Mallorca

PalmaEl pressupost del Consell de Mallorca per a l'any que ve serà de 494 milions d'euros, 11,6 milions més que l'any passat, un 2,4% més. La meitat del pressupost es destinarà a les polítiques socials, que pugen un 11%, amb 247,2 milions d'euros en total, 25 milions més respecte del 2020. "És el creixement més gran de la història. La intenció és crear un escut social i no deixar ningú enrere", ha dit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant la roda de premsa en la qual ha presentat el pressupost. També es destinaran 124,1 milions a polítiques econòmiques i 42,6 milions a polítiques mediambientals.

Cladera ha insistit que aquest pressupost podria augmentar fins a arribar als 520 milions d'euros, a causa de la suspensió de regles fiscals i el desbloqueig dels romanents, que es podria utilitzar previsiblement a partir de l'abril. Cladera ha destacat que l'entitat "podria" arribar a aquesta suma i que està a l'espera de tancar l'exercici 2020 per poder injectar aquestes quantitats als comptes anuals.

Així mateix, ha comunicat que durant l'exercici del 2021 el Consell s'endeutarà per primera vegada des de l'any 2012, amb 21,7 milions d'euros. Ha subratllat que aquesta decisió es pren amb una situació financera "totalment sanejada en el Consell i amb l'objectiu de protegir les polítiques socials". La intenció d'aquest endeutament és pal·liar la baixada d'ingressos de l'aportació del Govern en el marc de la crisi sanitària.

En concret, Cladera ha explicat que el 57,7% dels ingressos del Consell són de la comunitat autònoma, amb 285,3 milions. Per tant, la xifra que aquest any aporta el Govern baixa en 28 milions, a causa del descens de la liquidació de finançament autonòmica de 2019 i els tributs cedits. Respecte de l'aportació estatal, és de 141 milions, 43 milions són ingressos del Consell i s'hi afegeix l'endeutament de 21,7 milions.

Per àrees, el pressupost de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) serà de 222,7 milions; Mobilitat i Infraestructura tindrà 99,2 milions, i Hisenda i Funció Pública, 57. Així mateix, es destinaran 33 milions a Promoció Econòmica i Desenvolupament Local; Cultura i Patrimoni disposarà de 25,8 milions; Presidència tindrà 18,9 milions; el departament de Turisme i Esports, 16,6; i Sostenibilitat i Territori, 111,2 i 9,4 milions, respectivament. Quant a la baixada en Cultura, Cladera ha explicat que es deu al fet que aquest any "no s'hi inclouen dos projectes de l'ecotaxa que ja han acabat, com per exemple la restauració d'orgues i de molins, i desapareix l'aportació per al teatre d'Inca perquè l'obra ha acabat".

stats