Còmic de les Kellys
Societat 07/03/2024

El Consell de Mallorca elimina el còmic dedicat a les Kellys del web

El col·lectiu no descarta fer una vaga si no es respecten els drets i condicions adquirits anys enrere

3 min
Portada del còmic censurat

PalmaEl Consell de Mallorca ha suprimit recentment la versió digital del còmic dedicat a les Kellys que es va publicar l'any passat per fer valer el col·lectiu i la seva feina. Així ho ha denunciat el col·lectiu de dones netejadores d'hotels a través del seu perfil de la xarxa X, on han lamentat que hagi desaparegut el còmic que parla sobre la lluita de les cambreres de pis i s'han demanat si la institució pretén censurar-lo.

De fet, Antonina Ricaurte, representant de les Kellys, ha reconegut que la notícia "no els ha sorprès", però ha criticat que aquest passat dimecres fossin convidades a un acte organitzat per l'Ajuntament de Palma en el marc del 8-M i, allà dins, s'assabentassin que s'havia suprimit el còmic. Quan van rebre la notícia, decidiren sortir de la sala. En aquest sentit, lamenta que les convidin a un acte i, al mateix temps, les menyspreïn esborrant el còmic dedicat a la lluita del seu col·lectiu. La representant explica que han demanat explicacions sobre el fet i fins aquest moment no han obtingut cap resposta.

Ricaurte considera que l'actual Govern "vol que les Kellys tornin a estar invisibilitzades i arraconades", ja que s'han intentat posar en contacte en diverses ocasions per entrevistar-se amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, i amb el conseller de Turisme, Jaume Bauzá, i no els han repost. A més, la portaveu també ha recordat el comentari que va fer la presidenta en relació amb els llits elevables, ja que considerà que era una mesura "absurda". Amb tot, Antonina Ricaurte ha alertat que el col·lectiu no descarta fer una vaga quan comenci la temporada alta si no es respecten les condicions laborals i els drets adquirits anys enrere.

Per la seva banda, MÉS per Mallorca també ha lamentat el mateix fet, just coincidint amb la setmana del Dia internacional de la dona treballadora. Amb tot, han assegurat que demanaran a l'equip de govern de la institució el motiu pel qual ha desaparegut el còmic que es va publicar durant la passada legislatura en el marc de la col·lecció 'Mallorca té nom de dona'. En aquest sentit, han criticat que "vulguin invisibilitzar la lluita de les dones per legitimar un discurs antifeminisme".

Des del partit han recordat que les cambreres de pis d'hotel són "un símbol contra la precarització i a favor dels drets laborals" i n'han reivindicat la lluita per visibilitzar i denunciar "l'empitjorament de les condicions contractuals, l'increment desmesurat de la càrrega de treball i el seu fort impacte en la salut física i psíquica d'aquest col·lectiu, que ha permès assolir petites conquestes". La publicació, dibuixada per Blanca Jaume, escrita per Laura Marte i coordinada per l'àrea d'Igualtat, va ser una iniciativa de la institució insular durant la passada legislatura amb l'objectiu de visibilitzar la lluita i la feina de les dones que netegen les habitacions dels hotels, molt sovint en condicions precàries.

El relat fa un repàs de les primeres reivindicacions de les treballadores des de les vivències de Maria Bonnín, mallorquina de 79 anys, que formava part del sindicat CCOO amb altres companyes i Antònia Andani. Les primeres mobilitzacions es feien clandestinament al castell de Bellver, perquè durant la dictadura franquista no estava permesa l'existència de sindicats. Així, l'any 1973, va tenir lloc a Mallorca la primera vaga organitzada per dones del sector de la restauració i els hotels.

El que feien era disminuir el rendiment durant les seves jornades laborals. De fet, Maria Bonnín va ser acomiadada i acusada d'haver mobilitzat una vaga que va durar 40 dies i va suposar pèrdues d'uns dos milions de pessetes per a l'hotel on treballava. Amb tot, el còmic Les Kellys, col·lectiu en lluita pel dret de les dones és una publicació clau per entendre les reivindicacions i mobilitzacions d'aquestes treballadores.

stats