Patrimoni
Societat 19/05/2023

El Consell de Mallorca atura les obres de la plaça d'Espanya per danys a la murada

Patrimoni ha pres la decisió després que s'hagin detectat "deficiències" en l'execució

2 min
Obres de la plaça d'Espanya a Palma

PalmaEl departament de Patrimoni del Consell de Mallorca ha paralitzat aquest divendres les obres de la plaça d'Espanya després d'haver provocat danys a la murada d'època renaixentista. Segons fonts de la institució insular consultades per l'ARA Balears, la decisió de Patrimoni s'ha pres després que s'hagin detectat "deficiències" en l'execució.

Des de Patrimoni han explicat que es tracta d'una mesura cautelar, perquè es puguin fer uns sondatges amb més profunditat i es pugui veure quin tram del pont es localitza en aquest punt. "Una vegada el tinguem localitzat, es decidirà cap on han d'anar les canonades", recalquen des del Consell.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palma ha informat que aquest dijous va enviar un informe al departament de Patrimoni del Consell de Mallorca amb tota la documentació que s’ha aplegat fins ara. Així mateix, Cort ha avançat que s’han documentat noves troballes, presumiblement el pont de la Porta Pintada.

El Consistori executarà ara les mesures necessàries, incloent les penalitats que es puguin derivar conforme als plecs que regeixen el contracte i la legislació vigent en matèria de contractes. A més, l’Ajuntament ha exigit un canvi del cap d’obra assignat "per evitar que es puguin prendre més decisions de manera unilateral en l’execució d’aquestes obres i especialment als punts objecte d’autoritzacions per part de Patrimoni i administracions competents".

Amb tot, cal recordar que aquesta setmana ARCA ja va demanar que s'aturassin les obres, en alertar que l'empresa executària passava conductes que feien malbé les restes de la murada. "Les restes de la murada soterrades mereixen un respecte i les obres actuals posen en risc el patrimoni que en un futur es podria treure a la llum", varen apuntar des de l'entitat de defensa de patrimoni. En aquest sentit, l'entitat es va dirigir a través d'un escrit d'urgència al departament de Patrimoni del Consell de Mallorca per instar la institució insular a protegir les restes renaixentistes.

stats