Societat 26/01/2021

Confirmen les condemnes dels dos companys que van assetjar Sonia Vivas quan era policia

El Suprem avala les penes de tres anys i mig i quinze mesos per a dos agents municipals

2 min
Sonia Vivas “Si intenten que callis, vol dir que ho estàs fent bé”

PalmaLa Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimarts la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) als agents de Policia Local de Palma per assetjament homòfob a l'actual regidora Sonia Vivas. Un s'enfronta a tres anys i cinc mesos de presó per coaccions, denúncia falsa i fals testimoni, i l'altre a 15 mesos per coaccions.

"Després d'anys de patiment i persecució, amb múltiples denúncies i querelles amb l'únic objectiu de desprestigiar-me, de danyar la meva imatge i fer-me semblar una mala persona que havia denunciat en fals", ha declarat Vivas arran de la sentència. "Estic alleugerida i satisfeta amb la resolució del Tribunal Suprem. Crec que és una passa endavant per a la comunitat LGTBI", ha afegit.

Tot i això, el tribunal ha estimat parcialment els recursos de cassació plantejats pels dos condemnats contra la sentència del TSJIB. Amb això, va quedar anul·lada la pena accessòria d'inhabilitació per exercir de policia durant el temps de la condemna, atès que va considerar que no existia una relació directa o una vinculació entre l'exercici dels càrrecs i el delicte comès.

Denúncia falsa

Un dels agents la va acusar d'intentar agredir un detingut

La sentència del Tribunal Superior recull que els acusats, "moguts pel seu odi i menyspreu a la condició homosexual d'una companya de la unitat motoritzada nocturna de Palma, i convertint-lo en la manera habitual de relacionar-se amb ella, varen fer bromes, gestos i mofes contra ella". Tot això, afegeixen, "va generar una afectació psicològica en la víctima", la qual va fer-ho públic en una entrevista de ràdio.

Davant aquests fets, els dos agents municipals es varen donar per al·ludits i varen voler "desacreditar i escarmentar la seva companya". Així, varen contactar amb una dona que va estar enemistada amb l'agent perquè col·laboràs amb el seu testimoni. De fet, un dels dos companys va presentar una denúncia falsa contra Sonia Vivas en què l'acusaven d'intentar agredir un detingut.

Independència de la professió

El Suprem no veu relació entre els delictes i els càrrecs dels acusats

En qualsevol cas, el Suprem no veu relació estricta entre l'actuació dels processats i la seva professió en cap dels delictes pels quals se'ls condemna. En el cas de les coaccions, la Sala indica que els condemnats varen decidir actuar contra ella i intentaren fins i tot que perdés la seva plaça de Policia Local. "No pot establir-se una vinculació entre l'exercici dels seus càrrecs i el delicte comès, atès que no es varen dur a terme en l'exercici propi de les seves funcions específiques, sinó que els mateixos varen ser al marge de la seva condició de funcionaris", destaquen.

Quant als delictes de denúncia falsa i testimoni fals, que només afecten un dels processats, el Tribunal explica que "l'acusat va formular denúncia com a persona física, identificant-se amb el seu nom i cognoms i no pel nombre d'agent". A més, va prestar declaració com a particular, no com a funcionari de policia. "De tot això es desprèn que la seva activitat es va desenvolupar al marge de la seva condició de funcionari. No s'aprecia doncs una relació directa o vinculació entre l'exercici del càrrec i delicte comès", subratllen.

stats