Societat 15/01/2022

Confirmen la condemna a 23 i 21 anys de presó a dos joves per la violació d'una menor a Borriana

Els magistrats han subratllat "el tracte humiliant", "la cosificació" i la violència patida per la víctima

Ara
3 min
Els veïns, concentrats contra la violència masclista i la violació en grup a Callosa d’en Sarrià, Alacant.

ValènciaLa sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a 23 i 21 anys de presó a dos joves pels delictes d'agressió sexual, detenció il·legal i lesions a una menor d'edat que tornava a casa seva després de celebrar la nit de Cap d'Any al municipi valencià de Borriana (Plana Baixa) l'any 2019.

Els jutges han desestimat els recursos dels dos condemnats contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de València, que va confirmar les penes de presó imposades per l'Audiència Provincial de Castelló com a autors d'un delicte continuat d'agressió sexual amb accés carnal (violació), de detenció il·legal i de lesions. A més, va fixar el pagament conjunt i solidàriament d'una indemnització a la víctima de 50.000 euros.

Els fets van tenir lloc l'1 de gener del 2019 a la matinada quan, després de sopar, un dels dos condemnats, que eren temporers i vivien amb altres persones en un pis del municipi de la Plana Baixa, va dir que sortia al carrer a comprar tabac. A les 5 h va veure una adolescent sola, a la qual no coneixia i que es dirigia al seu domicili després de celebrar la nit de Cap d'Any amb les seves amigues. En un parc, de manera sobtada i per l'esquena, l'home va abordar la menor, la va tirar a terra i la va violar.

Després va traslladar la víctima, que estava en estat de xoc, al seu domicili, on la va tornar a violar. En aquell moment, l'altre condemnat va entrar a l'habitació i, tot i els precs de la noia, la van violar tots dos un altre cop. Segons els fets provats, les penetracions i els tocaments es van repetir durant tota la nit malgrat les súpliques de la menor. A més, van gravar en vídeo la víctima i li van fer fotos mentre la violaven i no la van deixar marxar de l'habitatge fins a les 11 h del matí. La noia va patir lesions i trastorn d'estrès posttraumàtic, pel qual ha necessitat tractament psicològic.

La sala del Suprem ha considerat que es tracta d'un cas clar de "cosificació d'una menor, sotmesa a un tracte humiliant per part dels seus agressors, mitjançant una actuació violenta d'una certa duració en el temps, a la qual, de manera denigrant, es priva i agredeix en la seva llibertat sexual, i a qui s'usa i es llença com si es tractés d'un simple objecte". El tribunal ha rebutjat les tesis de la defensa, que afirmava que la relació sexual va ser consentida, una consideració que els jutges han determinat incompatible amb les lesions de la jove i el trastorn d'estrès posttraumàtic que va patir.

Quatre agressions sexuals en dos dies

La violació de la noia de Borriana es va sumar al seguit d'agressions patides per dones durant la celebració del canvi d'any el 2018. A més de la patida per la menor, la segona violació que es va fer pública aquella setmana va ser la patida per una jove de 19 anys per part de quatres homes a Callosa d'en Sarrià. Els homes van ser condemnats el mes de juliol passat. El tercer cas es va produir a l'hospital de la Vila Joiosa (Marina Baixa), on dos homes haurien agredit una treballadora en un dels camins que porten a l'aparcament del centre. El quart va tenir lloc a València per un home que suposadament va agredir sexualment una dona a la qual va conèixer el 31 de desembre i a la qual va traslladar al seu domicili.

stats