SOCIETAT
Societat 23/10/2020

El confinament i una plaga arruïnen la producció d’oliva de taula

Els pagesos no han pogut cuidar els arbres durant l’estat d’alarma i enguany la collita de la Denominació d’Origen serà més d’un 80% menor que l’any passat

Tomeu Riera
3 min
El confinament i una plaga arruïnen la producció 
 D’oliva de taula

PalmaLa producció d’oliva de taula de la Denominació d’Origen de Mallorca va arribar al seu màxim històric en la campanya 2017/18, quan se’n recolliren 105.848 quilograms. Enguany, les previsions apunten a una davallada de més del 80% respecte de l’any anterior, amb xifres molt inferiors a les del rècord de fa uns anys. Cada temporada les plantacions afronten amenaces com la mosca d’olivera o el mal temps, però enguany el problema ha estat el confinament, que ha impedit als pagesos anar a cuidar les oliveres i ha desbaratat la producció. A més a més, aquest fet ha propiciat que l’arna d’olivera ( Prays oleae ) afectàs els arbres més que mai. Es tracta d’una espècie d’insecte coneguda pels olivicultors de l’illa que afecta tant la flor com el fruit, però que mai havia suposat un perill real de plaga.

La producció d’olives varia molt cada any. El president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca, Miquel Arbona, assenyala que “les oliveres són vagues; després d’un any bo, en ve un de dolent. I si l’any és molt bo, vindran dos anys de poca producció”. Segons dades de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la campanya 2017/18 va ser de rècord, amb 105.848 kg d’olives collides, però l’anyada següent tan sols se’n recol·lectaren 1.929,6 kg. En la campanya 2019/20, se’n colliren 35.716 kg, de manera que remuntaren les xifres de l’any anterior, encara que varen ser inferiors a les òptimes. Segons les previsions que es feien des de la cooperativa de Sóller, que normalment rep el 80% de les olives de la Denominació d’Origen, enguany l’esplet havia de ser abundant, amb una producció entorn dels 100.000 quilograms, però en vista de la feina feta fins ara, i que s’allargarà fins a mitjan novembre, finalment aquesta xifra es reduirà a tan sols 5.000 kg, aproximadament. La davallada respecte de l’any passat serà al voltant d’un 87%.

El principal motiu d’aquesta dramàtica baixada ha estat el confinament. Durant els mesos que va durar l’estat d’alarma, les oliveres començaren el procés de floració, que és l’època en què l’arbre és més dèbil. Els pagesos no pogueren cuidar ni esquitxar les oliveres, que varen quedar afectades per l’arna d’olivera. Aquest insecte destrueix les fulles, en les quals expulsa els seus excrements, i s’alimenta de les olives, que fa tornar inútils i que caiguin. Habitualment, la producció es veu amenaçada per un altre paràsit, la mosca d’olivera, que també s’alimenta de l’oliva i provoca danys quantitatius i qualitatius a la collita, així com pel mal temps. Encara que no hagi estat el principal motiu de les males xifres, aquest any la meteorologia també ha empitjorat la producció. A la Tramuntana es troba tota l’oliva que es recull per a la Denominació d’Origen, ja que aquesta només accepta per a la seva producció la varietat mallorquina empeltada en ullastre que se sembra allà. El cap de fibló que el 29 d’agost va assolar la serralada va fer caure moltes fulles i olives dels arbres.

Gens d’oliva negra

La recol·lecta d’aquesta temporada ha estat tan petita, que no es collirà gens d’oliva negra. La primera etapa de la collita comença a mitjan octubre i acaba a mitjan novembre. Durant aquest període es cullen les olives verdes, que després es poden destinar també a fer-ne de trencades. En la segona etapa, que va des de finals de desembre fins a mitjan febrer, es deixa madurar l’oliva per collir-la quan ja ha tornat negra. Enguany no es deixarà cap oliva als arbres per collir en aquesta segona etapa, perquè la poca que ha sobreviscut ja s’haurà collida tota a finals de novembre. No obstant això, des de la cooperativa de Sóller apunten que cada any es guarden olives de les campanyes anteriors, que no es venen i ajuden a satisfer la demanda quan la producció és baixa. De fet, les xifres de comercialització pugen cada any, a pesar de sofrir males anyades. Aquesta temporada, però, segons assenyala el president de la cooperativa, Miquel Gual, la comercialització deixarà de créixer.

Els restaurants i els hotels, que són els princials demandants de l’oliva de taula de la Denominació d’Origen, han quedat greument afectats per la crisi econòmica que ha generat la pandèmia. És per això que la demanda ha baixat estrepitosament, encara que no es tracta d’una notícia tan dolenta, atès que, encara que la producció hagi estat molt baixa, l’abastiment està assegurat i existeix fins i tot la possibilitat que hi hagi excedents.

stats