Tribunals
Societat 10/05/2023

Condemnat a més de tres anys de presó el sergent jutjat per la mort d'un legionari mallorquí

Els altres set processats per la mort d'Alejandro Jiménez han quedat absolts pel Tribunal Militar de Sevilla

ARA Balears
2 min
Funeral del legionari mallorquí

PalmaEl Tribunal Territorial Militar Segon, amb seu a Sevilla, ha condemnat a tres anys i deu mesos de presó el sergent Saúl Antonio Guil, acusat del tir mortal que va matar el legionari mallorquí Alejandro Jiménez mentre feia maniobres al camp d'Agost (Alacant) el març del 2019, segons ha informat Europa Press. La Fiscalia li atribuïa l'autoria del tret mortal i reclamava set anys, cinc mesos i 15 dies de presó, mentre que la família demanava una condemna de 34 anys. En la sentència, el tribunal ha absolt els altres set militars que estaven acusats dels fets.

Concretament, la sentència, emesa el 29 de març, condemna el principal acusat per un delicte contra l'eficàcia del servei militar. A banda de la pena de presó, el tribunal condemnat el sergent a la suspensió de feina i a indemnitzar els pares de la víctima amb 208.294 euros. Al mateix temps, l'absol d'un delicte contra l'administració de justícia, de tres delictes addicionals d'abús d'autoritat i d'un delicte d'assassinat.

Amb tot, el tribunal declara provat que "un dels trets efectuats" va "arribar el cavaller legionari Jiménez Cruz", ocasionant-li un "orifici de bala en l'hemitòrax dret", que va resultar mortal. Ara, però, la sentència és susceptible del recurs de cassació davant la sala Cinquena Militar del Tribunal Suprem.

Els fets

Cal recordar que els fets varen ocórrer durant unes maniobres el 25 de març del 2019 en el camp de tir d'Agost, on el grup que liderava el sergent de la Brigada de la Legió Saúl Antonio Guil va fer un exercici d'assalt amb quatre blancs. Segons la Fiscalia, després d'aquest exercici programat, el sergent va cridar "enemic al front, al faldó de la muntanya, en clar blanc a les dotze", sense que aquesta ordre estigués prevista prèviament en la programació de l'exercici, ni s'hagués posat en coneixement del grup. Així, varen executar aquest nou objectiu "obrint foc des de la posició de cos a terra".

Per la seva banda, la família de la víctima sol·licitava 34 anys de presó en total per al principal acusat. En concret, demanaven 25 anys de presó per un delicte d'homicidi agreujat i la pèrdua de treball i càrrec públic. A més, reclamaven quatre anys més per un segon delicte d'obstrucció a la justícia amb els mateixos complements. Igualment, reclamaven per a ell cinc anys més de presó per un delicte d'abús d'autoritat amb maltractament d'obra.

stats