Tribunals
Societat 28/09/2022

Condemnen l'Autoritat Portuària per acomiadar una treballadora embarassada

El jutjat Social número 2 de Palma declara nul l'acomiadament i obliga l'APB a indemnitzar la dona amb 50.000 euros

2 min
Seu de l'APB.

PalmaEl jutjat Social número 2 de Palma ha condemnat l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) per acomiadar el 2014 una treballadora embarassada. En la sentència, del 20 de setembre, la jutgessa condemna l'APB a la "immediata readmissió" de la dona "en les mateixes condicions laborals" que tenia abans que l'acomiadassin. A més, l'organisme haurà de pagar-li "els salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la readmissió –a 77,9 euros el dia–" i indemnitzar la treballadora amb 50.000 euros.

En l'escrit, la jutgessa incideix que "cal tenir en compte que ens trobam davant una situació que ha afectat l'actora no només en l'àmbit laboral, sinó també en la seva esfera personal i familiar, en veure's perjudicada en la seva situació d'embaràs i maternitat i en el gaudi dels permisos i llicències aparellats". Per altra banda, destaca que aquesta vulneració de drets "emana d'un organisme de l'Administració pública, circumstància que dota d'una especial gravetat el cas en ser un ens que forma part dels poders públics, el deure dels quals és vetllar per la protecció i garantia dels drets de la ciutadania".

Falsa autònoma

Així, considera que la quanitat que sol·licita l'advocat de la dona, Pablo Alonso, "se situa en el centre del grau mitjà, comprès entre els 25.001 i els 100.005 euros" i és "ajustada a dret i adequada per rescabalar l'impacte i patiment provocat". Amb la indemnització, es pretén "establir la integritat de la situació anterior a la lesió", afegeix. Cal tenir en compte que la dona treballava a l'APB des del 2010 com a "assistent tècnic per a la planificació, indexació, conservació i transferència dels arxius" de l'organisme per mitjà d'un contracte d'arrendament de serveis. Per aquesta feina va arribar a cobrar 2.709 euros mensuals el 2011.

De fet, el comitè d'empresa va denunciar la situació de la dona i, arran d'això, una inspecció de la Seguretat Social va concloure que estava contractada de manera fraudulenta i que sí que existia una relació laboral. Més tard, el Tribunal Superior de Justícia de les Balears va avalar que era una falsa autònoma. Tot i així, el 2014 l'APB va acordar "resoldre el contracte administratiu", moment en el qual la dona ja estava embarassada. Poc després, la dona va estar de baixa per maternitat i lactància, i va requerir a l'organisme certificats d'empresa, els quals li van ser denegats.

stats