Tribunals
Societat 09/01/2024

Condemna de més de 40.000 euros per estafar 300 persones amb el concert de Romeo Santos a Palma

Els quatre processats han confessat que van establir canals de venda d'entrades de concerts que mai no van organitzar adequadament

ARA Balears
2 min
Romeo Santos, el Rey de la Bachata, va omplir el Palau Sant Jordi.

PalmaQuatre persones han estat condemnades aquest dimarts amb penes que sumen tres anys i mig de presó i una indemnització de més de 40.000 euros per una estafa amb més de 300 perjudicats per la venda d'entrades d'un concert de Romeo Santos a Palma que mai no es va fer. La Secció Segona de l'Audiència Provincial de les Balears ha acollit aquest dimarts una vista amb la qual s'ha evitat el judici en assolir un acord les defenses i les acusacions. En reconèixer els fets, quatre processats han aconseguit una important rebaixa de les penes, ja que la Fiscalia demanava originalment fins a 17 anys de presó. Dos encausats més han quedat absolts en retirar-se les acusacions contra ells.

En virtut d'aquest pacte, aquestes persones han confessat que van establir canals de venda d'entrades de concerts que mai no van organitzar adequadament. Es van limitar a reprogramar-los i, finalment, cancel·lar-los amb explicacions genèriques i sense tornar els diners. També van desviar les reclamacions als punts de venda per evitar contestar directament. En concret, dia 16 d'abril de 2016 van programar un concert al Velòdrom Palma Arena i van publicitar l'esdeveniment a través de les xarxes socials. També van programar un festival en què l'artista actuaria a l'abril a València. Més enllà d'anunciar el concert a les xarxes socials, sense invertir en despeses de publicitat, no es va contractar cap empresa de serveis de suport, no hi va haver reserves de vols i hotels, ni autorització de la SGAE, ni es va abonar completament la reserva del Palma Arena.

L'abril del 2016, mitjançant un comunicat difós a les xarxes socials, l'entitat va anunciar la reprogramació de la gira de l'artista a Europa, justificant aquesta decisió per un canvi dins de l'estructura de l'empresa. Els concerts es farien el 29 de juliol a València i el 30 de juliol a Palma. Al comunicat s'explicava, a més, que les entrades anteriors serien vàlides i a qui no hi pogués assistir se'ls tornarien els diners al mateix punt de venda on van ser adquirides les entrades. Tot i això, els usuaris que desitjaven el reemborsament no obtenien resposta a través dels correus electrònics que s'indicaven en el comunicat: la promotora no tornava els diners. Només es tornaren els diners dels tiquets comprats per companyies tiqueteres que retenen els diners fins a la celebració dels esdeveniments. A través d'un altre comunicat emès el 14 de juliol, es va anunciar la cancel·lació del tour a València i Palma, tot indicant que es tornaria l'import de les entrades.

Així, els quatre acusats han estat condemnats per un delicte d'estafa. En concret, tres homes han acceptat penes d'un any de presó per estafa i una dona ha assumit una condemna de sis mesos com a cooperadora necessària. Se'ls han aplicat les atenuants de confessió i reparació dels danys. Hauran de fer front a una indemnització de 40.419 euros. A més, se'ls imposen multes de 1.080 euros i una inhabilitació durant un any per a activitats d'organització i gestió d'aquest tipus d'esdeveniments culturals.

stats