Llengua
Societat 20/10/2022

Compendium.cat: una nova eina per a l'ús del català a la justícia

El Consell de l’Advocacia Catalana, el Govern de les Balears, la Universitat de les Illes Balears i el Col·legi d’Advocats de les Balears impulsen la difusió del portal de recursos de llenguatge jurídic en llengua catalana

ARA Balears
3 min
Acte de la incorporació de les diferents institucions i associacions balears al portal Compendium.cat.

PalmaEl projecte Compendium.cat per promoure l'ús del català en la justícia arriba a les Balears, amb l'adhesió del Govern de les Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (Icaib), els quals han formalitzat aquest dijous el seu suport a aquesta iniciativa, impulsada pel Consell de l'Advocacia Catalana. Les incorporacions d'aquests organismes augmenten a una trentena el llistat d'entitats i institucions catalanes, andorranes, valencianes i balears que participen en el desenvolupament d'aquesta eina.

L'acord s'ha formalitzat a través d'un acte que ha tingut lloc aquest vespre a la seu del Col·legi d'Advocats de les Balears, a Palma. L'entesa estableix, entre d'altres, que les tres institucions de les illes participaran en la promoció i difusió del portal de recursos de llenguatge jurídic català, Compendium.cat, que es va posar en marxa a principis d'aquest any, segons ha anunciat el Govern en un comunicat.

També possibilitarà que aquesta eina incorpori a partir d'ara diferents recursos de llenguatge jurídic català que s'han publicat des de les Balears, així com els formularis jurídics dels drets propis, elaborats pel catedràtic en Dret de la UIB Pere Grimalt i per la doctora en Dret i vocal de la Comissió Assessora de Dret Civil Balear Olga Cardona. Per la seva banda, l'advocat i escriptor Sebastià Frau participarà en la redacció dels formularis de dret concursal.

En la presentació de l'acord institucional hi han pres part, entre d'altres, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company; el rector de la UIB, Jaume Carot; el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig; el degà de l'Icaib, Martín Aleñar; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Balears, Beatriu Defior; i el president de la Comissió de Llengua del Consell de l'Advocacia Catalana, Rogeli Montoliu.

La presentació del portal Compendium.cat ha estat a càrrec de la seva responsable, la lingüista Anna Arnall, mentre que l'advocat Sebastià Frau ha apostat per estudiar a fons els drets propis de les Balears per "enriquir-los i adaptar-los" a la realitat actual. "Aquesta iniciativa té com a finalitat sumar esforços, recursos i sinergies de diferents entitats rellevants en l'àmbit jurídic, lingüístic i acadèmic per impulsar conjuntament el desenvolupament del portal Compendium.cat", ha explicat el Govern.

L'objectiu d'aquesta eina permet fomentar l'ús i la qualitat del llenguatge jurídic català, contribuir a "pal·liar els problemes que té el panorama documental d'aquest llenguatge i visibilitzar molts dels recursos que actualment es troben dispersos en diferents webs institucionals". Es tracta d'un projecte obert al qual és previst que s'hi continuïn adherint altres institucions sensibles i compromeses amb l'impuls del català en l'àmbit del dret.

El portal Compendium.cat es va idear com un motor de cerca que permet trobar informació en més de 800 recursos lingüístics, entre els quals hi ha manuals de redacció jurídica, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics i manuals didàctics. El portal també inclou formularis judicials de diverses jurisdiccions, formularis per a l'arbitratge i mediació, societaris, escrits de tràmit i altres models de documents que s'hi van incorporant de manera progressiva.

L'eina va adreçada majoritàriament a tres grans públics: els professionals del dret (advocats, notaris, procuradors, jutges, registradors, graduats socials...), els professionals de la llengua (correctors, traductors, redactors, intèrprets) i el personal de les administracions públiques i privades que hagin de redactar documents.

A banda del Consell de l'Advocacia Catalana i de les tres institucions de les Illes Balears que avui s'hi han adherit, també hi figuren entitats i organitzacions com ara els departaments de Justícia i Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell General d'Andorra, el Consell de Garanties Estatutàries, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, entre altres.

stats