Societat 18/11/2019

La Comissió Europea proposa quotes de pesca per a la tonyina d'ulls grossos als països que més en capturen

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha participat aquest dilluns en la inauguració de la XXVI reunió de l'Iccat, que es fa a Palma

A. T.
3 min
El ministre Luis Planas a la reunió de l'Iccat a Palma

PalmaLa Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (Iccat) ha inaugurat aquest dilluns la seva XXVI reunió, que tindrà lloc durant aquesta setmana a Palma. El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha participat en l'acte i ha destacat la situació que pateix l'espècie de tonyina d'ulls grossos (Thunnus obesus), atès que "hi ha països tercers en situació de sobrepesca de l'estoc". Per això, ha assegurat, la Comissió Europea proposa reduir el nombre màxim de captura i assignar quotes als països que en pesquin més de 1.250 tones.

L'Iccat es reuneix a Palma per debatre l'estat de les poblacions de túnids a l'Atlàntic i a les mars adjacents i per actualitzar les regles de pesca amb vista al 2020. En aquest sentit, el ministre ha defensat que Espanya només pot mantenir el seu lideratge en matèria de pesca si "els recursos s'exploten de manera sostenible i mirant a llarg termini".

Planas ha assenyalat que Espanya és la primera flota pesquera de la UE, el major productor de peix i el que més ocupació genera en el sector. A escala mundial, Espanya ocupa el cinquè lloc en captures de túnids i el segon en producció de conserves.

El membre del govern espanyol ha destacat la "importància d'una gestió sostenible dels estocs, la qual requereix la cooperació de totes les parts interessades". Segons Planas, "els recursos pesquers -especialment els túnids i altres espècies altament migratòries- no se n'entenen, de fronteres". Per això, "les obligacions que ens podem imposar individualment els països no servirien de res si no fóssim conscients de la necessitat d'una responsabilitat compartida entre tots".

Juntament amb la tonyina d'ulls grossos, la reunió de l'Iccat abordarà les mesures que afecten altres túnids tropicals, com ara el solraig, un tauró que pot arribar als quatre metres de longitud. Per a aquesta espècie, la UE proposa reforçar la norma vigent i situar el límit de captura en les 500 tones.

Pel que fa als taurons pelàgics, Planas ha apostat per fixar quotes de tauró blau, concretament. "Som un país que en fa les majors captures històriques i es tracta d'establir un pla de conservació que permeti la continuïtat d'aquest estoc pesquer", ha afegit.

La tonyina vermella, un exemple de bones pràctiques

El ministre ha posat com a exemple de limitació de pesca les mesures imposades en el cas de la tonyina vermella a l'Atlàntic Oriental i a la Mediterrània, que considera que demostra que quan s'assumeixen els compromisos, es pot avançar en la bona direcció. "Espanya vol que aquestes mesures siguin equilibrades i que hi hagi un pla anual de capacitat per a cada part contractant i que s'evitin els excessos", ha apuntat.

Per la seva banda, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha incidit en la importància dels mecanismes que va establir l'Iccat en la conservació de la tonyina vermella. "Això és sostenibilitat: pescar de manera responsable, sense excessos i protegint la biodiversitat de mars i oceans, garantint el futur d'una activitat pesquera que és en l'ADN d'aquestes illes i de la major part de la humanitat", ha declarat.

A més, Armengol ha reivindicat l'augment de les quotes de tonyina per a la pesca artesanal de les Illes, perquè encara "és insuficient" i considera que "és just que aquesta recuperació beneficiï especialment aquest segment de pesca". Per aquest motiu, troba que "és indispensable treballar junts, amb una unitat d'objectius i d'acció", i ha posat en relleu el compromís del Govern amb la conservació, amb onze reserves marines, juntament amb de Parc Nacional de Cabrera.

stats