IBdona
Societat 14/09/2023

Cirer afirma que l'IBdona és "una eina essencial" i que cap víctima de violència masclista "se sentirà sola"

La consellera ha indicat que l'organisme ha de ser el "referent" en igualtat a les Balears

ARA Balears
3 min
La consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, durant la seva compareixença al Parlament

PalmaLa consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, ha remarcat el paper de l'Institut Balear de la Dona (IBdona), que ha qualificat d'"una eina essencial" i ha assegurat que cap dona víctima de violència masclista "se sentirà sola". Així ho ha assenyalat la representant del Govern durant la seva compareixença en la Comissió d'Afers Socials, Drets Humans i Esports, que ha tingut lloc aquest dijous al Parlament per donar compte de les línies bàsiques d'actuació de la seva Conselleria, segons ha recollit Europa Press.

En aquest sentit, Cirer ha indicat que l'IBDona ha de ser el "referent" en igualtat a les Balears i que, perquè ho sigui, ha anunciat que s'actualitzarà el contingut del material de formació sobre violència masclista, es farà formació a través de l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP) i es faran estudis sobre l'impacte de gènere per a futures lleis que es redactin.

Així mateix, ha explicat que l'atenció i la prevenció de la violència masclista tindrà la "màxima dedicació" per part de l'Executiu. Per aquest motiu, ha assenyalat que es reforçarà el servei telefònic d'atenció les 24 hores, l'acompanyament social de les víctimes i les alternatives d'habitatge. Quant als centres de crisi 24 hores contra la violència sexual que han de crear-se en col·laboració amb els consells insulars, Cirer ha al·legat que tindran unes "condicions òptimes".

D'altra banda, pel que fa a la gent gran, Cirer ha anunciat que se'n cercarà l'autonomia, ja que, tot i que "es construiran residències, "la institucionalització ha de ser el darrer extrem". "S'ha de reforçar la xarxa comunitària i l'atenció domiciliària, perquè els majors puguin continuar en el seu entorn", ha apuntat, i ha afegit que també es revisaran les ràtios i les condicions laborals dels professionals que els atenen.

La consellera també ha manifestat el compromís que "no es llevi cap de les ajudes autonòmiques que fan possible que les famílies tinguin les necessitats bàsiques cobertes", com la renda social garantida (Resoga), que intentarà incrementar en funció de la disponibilitat pressupostària i reinserir laboralment els beneficiaris, i el complement balear de les pensions no contributives (PNC).

Després de la intervenció de la consellera, els grups parlamentaris han iniciat el torn de preguntes. El diputat del PSIB Omar Lamin ha demanat sobre el manteniment de la concertació de les entitats del tercer sector, si es mantindran les rendes d'inserció dels menors tutelats que arriben a la majoria d'edat o si hi haurà centre de crisi 24 hores per a les víctimes de la violència sexual a cada una de les illes, entres altres qüestions.

Davant les preguntes, Cirer ha respost afirmativament i, en relació amb els centres de crisi, ha criticat que des del 2021 hagin arribat 1,5 milions d'euros de transferències de l'Estat per aquesta qüestió i que només a pocs mesos de les eleccions se signàs el conveni amb el Consell de Mallorca, per un valor de 800.000 euros, per posar en marxa el centre de crisi.

Per part seva, Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca) ha demanat a la consellera si, una vegada construïdes les residències, passaran a ser de gestió pública o privada; també ha demanat sobre la remodelació de la Llar del Pinaret, si es desplegarà la Llei d'infància o si es mantindran els centres d'acollida per a persones refugiades. Quant a la Llei d'infància i de famílies, Cirer ha exposat que es revisaran, i sobre la titularitat de les residències, ha avançat que passaran a mans dels municipis i dels consells insulars. En resposta a les altres qüestions, ha destacat que es milloraran les places del Pinaret i les oficines d'atenció a migrants i persones refugiades.

Finalment, la diputada del Grup Mixt Cristina Gómez ha demanat per la creació de nous equipaments, com ara centres de dia, habitatges tutelats per a persones dependents o instal·lacions per a persones amb problemes de salut mental (punt sobre el qual la consellera ha indicat que s'estan finalitzant, tot i que els costos han augmentat). Gómez també ha incidit en la revisió dels menús escolars. En relació amb aquest aspecte, Cirer ha obert la possibilitat de contractar nutricionistes escolars.

stats