Protecció animal
Societat 06/08/2023

Una cinquantena d'activistes exigeixen posar fi a les corregudes de toros: "PP i Vox fomenten espectacles de tortura"

S'han despullat davant Cort arran de l'inici de la temporada taurina a la plaça de toros de Palma, que comença aquest cap de setmana

2 min
Una cinquantena d'activistes es manifesten contra la tauromàquia a Palma.

PalmaAmb els lemes "Tradicions sense crueltat", "Deixem els toros en pau" i "Tauromàquia, abolició", una cinquantena d'activistes de la plataforma AnimaNaturalis han exigit aquest diumenge dematí que es posi fi a les corregudes de toros a Palma. Arran de l'inici de la temporada taurina a la plaça de toros de Ciutat, s'han despullat davant Cort.

“El nou govern conservador del Partit Popular i Vox fomenta aquest tipus d'espectacles sense escoltar raons ètiques ni mirar les estadístiques de baix interès per a aquesta mena d'espectacles”, ha explicat Eliana Guerreño, coordinadora d'AnimaNaturalis. “Les tradicions són una manera d'expressar qui som, i la societat balear dista molt d'identificar-se amb sang vessada i el darrer alè d'un animal torturat”, ha afegit.

En aquest sentit, la plataforma ha aportat dades del Ministeri de Cultura que mostren que els espectacles taurins a la plaça han mantingut un descens sostingut des del 2015, sense comptar els anys anòmals de la pandèmia. Les xifres apunten que només el 8% de la població va assistir a algun espectacle taurí en el període de 2018-2019. Només el 5,9% va acudir a una correguda de toros a plaça i una cinquena part de tots els assistents ho va fer amb entrada gratuïta.

A més, el 2018 un 92% dels ciutadans no va assistir a cap festeig d'aquest tipus. Entre els motius que exposen per no fer-ho, el 40% va adduir que no tenia gens d'interès en la matèria i el 20% que, directament, no ho entenia.

Malgrat això, AnimaNaturalis denuncia que es calcula que més de 9.000 toros moriran i més de 50.000 seran llogats per ser explotats en festejos populars, el destí dels quals serà igualment la mort o enguany. El mateix estudi indica que el 80% dels espectacles taurins a Espanya es concentren a les províncies de Madrid, Toledo, Salamanca, Àvila i Conca.

Canàries i Catalunya ja han abolit les corregudes de toros

En l'actualitat, les Canàries i Catalunya consideren abolides les corregudes de toros i a Astúries també s'ha decidit no celebrar aquest tipus d'espectacles per la negativa de Gijón a permetre'ls. A Galícia les corregudes de toros també estan desapareixent, ja que només a Pontevedra es continuen fent, gairebé sense afició ni dates.

A les Illes Balears es va aprovar la normativa el 2017 per seguir els passos de la resta de les comunitats autònomes que han prohibit la tauromàquia, però, segons assegura la plataforma animalista, el Tribunal Constitucional va fer retrocedir aquest avanç, a petició del govern de Mariano Rajoy, qui ja havia declarat la lídia com a patrimoni cultural el 2013.

stats