IMMIGRACIÓ
Societat 22/06/2018

Desarticulades dues màfies de tràfic de menors estrangers

Joves marroquins paguen 2.000 euros per viatjar en pastera i 5.000 en moto d’aigua

Pau Esparch
3 min
El Govern sospita que hi ha una màfia darrere l’arribada de menors

BarcelonaLa sospita del Govern que hi podia haver una màfia darrere l’arribada de menors estrangers no acompanyats (MENA) es comença a confirmar. Cinc persones a Catalunya –28 a tot l’Estat– han quedat detingudes per formar part de dues organitzacions dedicades al tràfic de joves procedents del Marroc. Els grups haurien captat més d’un centenar de nois marroquins que van viatjar després de pagar milers d’euros –en funció del mitjà de transport i les condicions climatològiques–, però una de les màfies també segrestava els joves quan havien creuat la frontera fins que les seves famílies abonaven una quantitat de diners.

La investigació de la Policia Nacional i l’Europol va començar davant l’arribada massiva de menors estrangers marroquins en un centre d’Astúries. La majoria dels nois provenien de la mateixa zona, situada a prop del desert del Sàhara. Després d’investigar-ho, els agents van detenir uns treballadors del centre –que també són d’origen marroquí– per dedicar-se al tràfic de menors del Marroc a Espanya. A partir del cas d’Astúries, es van arrestar altres persones –entre les quals tres a Barcelona i una a Lleida– que participaven en la mateixa organització de transport dels MENA.

Aquest primer grup captava els joves demanant diners a les famílies. Una vegada pagat l’import, traslladaven els nois a Tànger per poder creuar la frontera. Quan ja eren dins Espanya, els portaven a Barcelona i a altres ciutats, com Castelló, Oviedo i Bilbao. Abans que els menors ingressessin en un centre, alguns detinguts els oferien allotjament i els donaven les indicacions perquè comuniquessin en dependències policials que no arribaven a la majoria d’edat. L’organització tenia diversos contactes al Marroc que facilitaven que es pogués creuar la frontera, fent servir un mitjà de transport o un altre segons els diners que es pagaven.

Si es tractava d’una embarcació tipus pastera, els joves pagaven entre 1.500 i 2.000 euros pel trajecte del Marroc a Cadis, mentre que el preu se situava entre 2.000 i 3.000 euros si s’utilitzaven barques pesqueres. Els menors també podien fer el viatge amb motos d’aigua si abonaven 5.000 euros. Una altra opció de transport consistia en el trasllat amb vehicles o camions que entraven a Ceuta i Melilla, que costava 2.500 euros. Si els nois creuaven la frontera amb la documentació d’una tercera persona –amb qui tenien similitud física–, el preu se situava entre 5.000 i 6.000 euros. Tot i això, els imports augmentaven si els viatges es feien amb condicions climatològiques adverses; aleshores es podien arribar a pagar entre 7.500 i 8.000 euros.

En la mateixa investigació, els agents van detectar una altra organització –vinculada amb la primera– que també es dedicava al tràfic de menors del Marroc a Cadis amb pastera. Entre les detencions, una va ser a Barcelona. Però aquesta màfia, a diferència del primer grup, segrestava els MENA quan arribaven a Espanya i els retenien a Cadis, en pisos de la mateixa organització o fins i tot en boscos. Llavors exigien a les famílies dels joves que paguessin 500 euros als membres del grup que hi havia al Marroc per alliberar els nois i arribaven a amenaçar o agredir amb sicaris.

S’escapen 28 menors

En paral·lel, 28 menors subsaharians procedents del vaixell Aquarius es van escapar ahir a la matinada de la residència d’Alacant on estan acollits. Poc més de la meitat es van localitzar i van tornar al centre poques hores després. La resta també van acabar tornar, encara que van trigar més temps.

El 75% dels menors han treballat abans

La cooperativa Gedi –que atén menors estrangers no acompanyats– va presentar ahir un informe sobre els joves que han arribat a Catalunya, elaborat amb entrevistes a un centenar de nois, algunes famílies i tècnics que hi tracten. L’estudi ha constatat que prop del 80% ha creuat la frontera amb pastera o camió i més del 75% han treballat abans. La restauració, la mecànica i les noves tecnologies són àmbits en què els menors tenen interès a formar-se, però l’experiència prèvia dels joves és en l’agricultura, la ramaderia i la pesca.

stats