Societat 25/08/2020

Cerquen tres interns d'Es Pinaret que es varen escapar dissabte

El Partit Popular demana la compareixença de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, i Ciutadans, la de la directora de S'Estel, Fina Tur

A. T.
2 min
Imatge d'arxiu del centre de menors Es Pinaret. / ARA BALEARS

PalmaTres joves interns del centre de menors Es Pinaret, dos de 18 anys i un de 15, varen aconseguir fugar-se dissabte després d'agredir un dels vigilants de seguretat i neutralitzar les educadores que eren amb ells. A hores d'ara encara continuen desapareguts. Segons ha explicat la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, a l'ARA Balears, un grup de quatre al·lots, d'una de les llars del centre de cinc ocupants, varen "amenaçar" i "contenir físicament" les dues treballadores i els varen rompre el walkie-talkie i el botó d'alarma que permet avisar els guàrdies de seguretat.

A continuació, varen aconseguir les claus d'un dels edificis del centre, on hi ha les oficines –és a dir, que no serveix com a residència–, des d'on varen accedir al terrat. Una vegada allà, varen botar a un terreny confrontant no edificat i varen començar a córrer, ha relatat Santiago. En un intent de detenir-los, un dels guàrdies de seguretat va acabar rebent un cop de puny al clotell, que el va deixar desorientat uns moments.

Davant això, assenyala la consellera, el centre ha seguit el procediment habitual, que és notificar a la policia que hi ha hagut una fuga perquè quedi constància d'un "incompliment de la sentència" que els obliga a estar a Es Pinaret. Quan els trobin, indica, "el jutge i el fiscal els hauran d'imposar mesures més estrictes" i, previsiblement, "ampliar el termini" de tancament dels joves al centre.

Santiago lamenta els fets, atès que feia més d'un any que no s'havia detectat cap fuga al centre, gràcies al fet que "s'han aconseguit neutralitzar els punts de fuga", com també "els elements que permetin aferrar-se" per pujar al terrat i escapar. Ara, afegeix, hauran de "prendre alguna mesura amb relació a l'edifici des d'on han escapat", ja que en la majoria de casos ha estat un dels punts de partida.

Demanen la compareixença de Santiago

Amb motiu de la notícia, avançada pel diari Última Hora, el Partit Popular ha demanat al Parlament balear la compareixença "urgent" de la consellera d'Afers Socials, a la qual cosa Santiago s'ha mostrat totalment disposada. En aquest sentit, la diputada Marga Durán exigeix "explicacions clares sobre la gestió que està portant a terme als centres de menors amb mesures judicials i en els centres de menors tutelats".

En la mateixa línia, el grup parlamentari Ciutadans ha registrat aquest dimarts una sol·licitud de compareixença urgent davant la Comissió d'Afers Socials de la directora gerent del patronat de la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel, Fina Tur. Cs pretén que "doni explicacions oportunes relatives a la fuga de tres menors del centre d'Es Pinaret".

stats