Societat 13/01/2022

Els centres de salut de les Balears tindran la figura del psicòleg clínic

Les consultes relacionades amb trastorns ansiosos i depressius a les Balears s'han incrementat un 16% durant la pandèmia

ARA Balears
2 min
El 13 de gener es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió.

PalmaLes Balears seran una de les quatre comunitats autònomes de l'Estat, juntament amb Madrid, Astúries i Catalunya, que tindrà, a partir d'enguany, professionals en psicologia clínica en els centres de salut. Així n'ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat, en el qual ha especificat que aquesta figura s'incorporarà en els pròxims mesos.

Segons ha explicat el responsable de l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears, Oriol Lafau, aquest és un "canvi substancial en l’atenció a les persones que pateixen trastorns de salut mental lleus". Així, el psicòleg clínic treballarà amb els professionals d’atenció primària per atendre aquestes persones des del centre de salut.

El treball terapèutic en grup i l’assessorament seran les principals eines d’aquests professionals que, mitjançant intervencions terapèutiques reglades i consensuades, atendran la població dependent del centre de salut. D’aquesta manera, només es derivaran als dispositius específics de salut mental aquelles persones que pateixin trastorns més greus.

Dia mundial de la lluita contra la depressió

L'anunci de la incorporació coincideix amb el Dia mundial de la lluita contra la depressió, un trastorn de salut mental comú que afecta més de 264 milions de persones arreu del món.

Segons Salut, la pandèmia ha inferit un sofriment emocional molt gran a la població i les consultes relacionades amb trastorns ansiosos i depressius a les Balears s'han incrementat un 16% durant la pandèmia. "Si una cosa s’ha posat de rellevància aquests dos anys és la necessitat de cuidar la nostra salut mental", assegura Lafau, qui recorda que el Parlament de les Illes Balears ha nomenat el 2022 Any del benestar emocional.

"Des de l’Oficina de Salut Mental estam segurs que, amb la incorporació de psicòlegs clínics a Atenció Primària, la gestió directa de la llista d’espera o la contractació de més professionals, es permetrà atendre de manera més eficaç la gran quantitat de població que pateix les conseqüències de la pandèmia en el seu benestar emocional", conclou Lafau.

stats