Emergències
Societat 26/03/2023

Un centenar d'efectius participen en el simulacre de descarrilament d'un tren amb múltiples víctimes a Petra

La Direcció General d'Emergències i Interior i SFM han coordinat la pràctica

ARA Balears
2 min
El simulacre s'ha fet passada l'estació de tren de Petra en direcció a Manacor.

PalmaLa Direcció General d'Emergències i Interior (DGEI) i els Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) han organitzat aquest diumenge un simulacre d'accident ferroviari amb múltiples víctimes. El Govern ha destacat que l'objectiu és posar en pràctica el protocol de resposta de tots els organismes que actuen en aquests tipus d'emergències.

L'operatiu humà que ha participat en el simulacre ha superat les 100 persones i hi han estat implicats, a més de la DGEI i SFM, els Bombers de Mallorca, el SAMU 061, la Delegació del govern espanyol, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Policia Local de Palma i de Petra, l'Institut de Medicina Legal, el SEIB112 i la Creu Roja.

Els objectius concrets han estat exercitar els procediments d'activació i desactivació dels distints organismes i serveis; practicar el plantejament i la presa de decisions dels llocs de comandament davant situacions com l'evacuació d'un gran nombre de persones afectades, a més de l'atenció a afectats, rescat i trasllat de víctimes.

L'operatiu humà que ha participat en el simulacre ha superat les 100 persones.

L'exercici classificat de nivell 2 ha simulat un descarrilament que ha afectat tres vagons en un lloc de difícil accés, passada l'estació de tren de Petra en direcció a Manacor, amb el resultat de tres víctimes mortals i 37 ferits de diversa gravetat. Els serveis d'emergències participants han entrenat situacions com ara el tall de tensió de la catenària en el tram de l'accident; el tall de la circulació i l'acordonament del perímetre de seguretat.

El director general d'Emergències i Interior, Jaume Barceló, ha destacat que "el simulacre ha consistit en l'activació de l'índex de gravetat 0 del pla TERBAL, en aquest cas, simulant un accident ferroviari. Aquests exercicis són necessaris per estar preparats davant de qualsevol emergència i ens permet millorar la coordinació entre els cossos implicats".

Per part seva, el director gerent d'SFM, Mateu Capellà, ha explicat que "cada any SFM ha de fer un simulacre atenent al Pla d'Autoprotecció, si bé enguany s'ha volgut fer un simulacre més gran amb Emergències i implicant-hi tots els agents".

El trajecte Manacor-Sineu, en ambdós sentits, ha quedat suspès entre les 10.20 i les 15.24 hores, si bé s'ha substituït el servei amb autobusos que han connectat les parades.

stats