Societat 16/07/2020

Cauen els empadronaments a Menorca durant el confinament

Els mesos de març i juny s'hi empadronaren 1.000 persones menys que el mateix període del 2019

Ivan Martin
1 min
Fornells és un dels destins amb més segones residències de catalans.

MaóUnes 1.562 persones es varen empadronar a Menorca els mesos de març i juny, 1.000 menys que el mateix període de l’any passat, segons ha informat IB3. El total de nous empadronats correspon a sis dels vuit municipis de l’illa perquè no es tenen en compte les dades relatives a Ferreries i es Migjorn. A més de tramitar l’empadronament presencialment, també hi ha l’opció de fer-ho telemàticament, tot i que, segons fonts consultades, “no hi ha hagut barra lliure, i s’ha controlat en tot moment que les altes fossin justificades”.

Els municipis que més han notat una davallada d’empadronaments d’un any a un altre són Maó i Ciutadella, mentre que es Mercadal i Sant Lluís són els que més han crescut. El descens a les grans ciutats s’atribueix a la no arribada de treballadors eventuals, especialment vinculats al sector hoteler i de la restauració. Abans de contractar-los, una empresa ha de treure de l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) tots els treballadors que s’hi troben, i en molts casos resulta inviable econòmicament.

En canvi, l’augment al Mercadal i Sant Lluís coincideix amb els nuclis urbans amb més urbanitzacions turístiques i que concentren un elevat percentatge de segones residències de catalans i madrilenys. A l’hora de pensar en els motius que duen aquests ciutadans a empadronar-se a Menorca hi ha tres teories: els nouvinguts que fixen la seva nova residència a l’illa, aquells que pensen en un hipotètic segon confinament o els que, aprofitant l’empadronament, poden comprar els bitllets d’avió amb el 75% de descompte de resident.

stats